Debat Tweede Kamer

Minister laat UWV onderzoeken na fraude met uitkeringen door arbeidsmigranten

11 oktober 2018 15:13 Aangepast: 11 oktober 2018 15:16
Minister Wouter Koolmees. Beeld © ANP

Er komt een onderzoek naar de risico's op misbruik van het systeem van uitkeringsinstantie UWV. Dat zei minister Koolmees tegen de Tweede Kamer in het debat over de fraude met uitkeringen door arbeidsmigranten. Ook de angstcultuur binnen het UWV en de problemen met de adressenregistratie worden onderzocht.

Koolmees benadrukte dat 'fraude met uitkeringen onacceptabel is'. "Het ondermijnt de solidariteit en het draagvlak van het sociale stelsel."

Hij ontkende wel dat er de afgelopen jaren sprak is geweest van wanbeleid bij de UWV, zoals PVV-Tweede Kamerlid Léon de Jong hem voorhield. Hij benadrukt dat de controle te mager was en dat dat beter moet.

Koolmees zei dat er een aantal aanwijsbare redenen waren voor de problemen bij het UWV. Zo nam het aantal arbeidsmigranten sinds 2010 enorm toe. Ook het aantal mensen dat in de crisisjaren een uitkering aanvroeg, nam toe. Dat is de afgelopen jaren weer afgenomen.

Strengere controle

Na eerdere onthullingen van Nieuwsuur beloofde Koolmees begin deze maand ook al dat het UWV strenger gaat controleren op frauderende arbeidsmigranten. Toen ging het om arbeidsmigranten die alleen nog op papier in Nederland wonen, maar in werkelijkheid in het buitenland verblijven. Dat blijkt dus niet het enige fraudeprobleem waarmee de uitkeringsinstantie kampt.

Als je 26 weken hebt gewerkt, heb je recht op drie maanden uitkering. Wanneer in een sector bijvoorbeeld veel mensen na zes of negen maanden werken een WW-uitkering aanvragen, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Het UWV gaat in de eigen bestanden op zoek naar zulke arbeidspatronen die kunnen wijzen op fraude, belooft Koolmees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer controle op fraude met uitkeringen arbeidsmigranten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore