Kamerdebat

Kamer eist opheldering van minister over fraude met uitkeringen arbeidsmigranten

11 oktober 2018 14:02 Aangepast: 11 oktober 2018 14:13
Kamerleden, met op de achtergrond minister Koolmees. Beeld © ANP

De Tweede Kamer eist opheldering van minister Koolmees over hoe het mogelijk is dat er jarenlang werd gefraudeerd met uitkeringen van het UWV door arbeidsmigranten. De partijen willen weten waarom er niet eerder werd ingegrepen en wat de omvang is van de fraude. Dat blijkt tijdens het debat in de Tweede Kamer over de WW-fraude.

Na eerdere onthullingen van Nieuwsuur beloofde Koolmees begin deze maand ook al dat het UWV strenger gaat controleren op frauderende arbeidsmigranten. Toen ging het om arbeidsmigranten die alleen nog op papier in Nederland wonen, maar in werkelijkheid in het buitenland verblijven. Dat blijkt dus niet het enige fraudeprobleem waarmee de uitkeringsinstantie kampt.

'Funest voor draagvlak'

Als je 26 weken hebt gewerkt, heb je recht op drie maanden uitkering. Wanneer in een sector bijvoorbeeld veel mensen na zes of negen maanden werken een WW-uitkering aanvragen, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Het UWV gaat in de eigen bestanden op zoek naar zulke arbeidspatronen die kunnen wijzen op fraude, belooft Koolmees.

Uitzendbureaus in het Westland zien het regelmatig: arbeidsmigranten die precies het vereiste aantal weken werken om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Vervolgens komen ze niet meer opdagen, en vragen WW aan.

Fraude onopgemerkt

Omdat het UWV nauwelijks controleert of iemand wel is ontslagen en dus recht heeft op een WW-uitkering, blijft deze vorm van fraude vaak onopgemerkt.

De minister wil dat het UWV ook scherper gaat controleren of iemand is ontslagen, en of iemand dus recht heeft op een WW-uitkering of niet. Wie zelf ontslag neemt, heeft daar geen recht op. "Fraude is onacceptabel", herhaalde de minister in een brief aan de Tweede Kamer. "Het is funest voor het draagvlak voor de sociale zekerheid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore