Bezoek Merkel

Rutte 'voorzichtig optimistisch' over vorderingen brexit

10 oktober 2018 20:37 Aangepast: 10 oktober 2018 21:01
Premier Rutte en bondskanselier Merkel bij de Hofvijver in Den Haag. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte is 'voorzichtig' optimistisch over de vooruitgang bij de brexitonderhandelingen met de Britten. Hij verwacht dat er volgende week stappen kunnen worden gezet als de Europese leiders samen verder praten over het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

"Ik denk dat we volgende week heel voorzichtig optimistisch mogen zijn dat we daar stappen kunnen zetten" zei Rutte in Den Haag op een persconferentie met zijn Duitse collega Angela Merkel. "Heel veel hangt nog af van de gesprekken de komende dagen.''

Stap voor stap

Veel van de problemen die er waren worden nu stap voor stap opgelost, zei de premier. "Maar er zijn natuurlijk een paar grote vraagstukken die we echt onder ogen moeten zien." Hij noemde onder meer de toekomstige relatie van de Britten met de interne Europese markt, en daarmee samenhangend de grote kwestie van de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Bondskanselier Merkel zei erg blij te zijn dat er inmiddels zeer intensieve onderhandelingen plaatsvinden. "Er is blijkbaar vooruitgang geboekt, maar soms zit de duivel in de details."

Grote obstakels

Ook zij wees erop dat er nog grote obstakels liggen. "Een oplossing is er pas als alles is opgelost. Als we volgende week een stuk verder komen, is dat een goed signaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Willem-Alexander bezorgd over brexit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore