Fraude UWV

Meer controle op fraude met uitkeringen arbeidsmigranten

10 oktober 2018 19:41 Aangepast: 10 oktober 2018 19:42

Het UWV gaat scherper controleren om te voorkomen dat arbeidsmigranten een WW-uitkering krijgen, terwijl ze zelf ontslag hebben genomen. Ook op andere vormen van fraude gaat beter gelet worden.

Dat schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Die nieuwe vorm van WW-fraude kwam deze week aan het licht in een uitzending van Nieuwsuur. 

'Funest voor draagvlak'

Als je 26 weken hebt gewerkt, heb je recht op drie maanden uitkering. Wanneer in een sector bijvoorbeeld veel mensen na zes of negen maanden werken een WW-uitkering aanvragen, kan dat een teken zijn dat er iets mis is. Het UWV gaat in de eigen bestanden op zoek naar zulke arbeidspatronen die kunnen wijzen op fraude, belooft Koolmees.

Uitzendbureaus in het Westland zien het regelmatig: arbeidsmigranten die precies het vereiste aantal weken werken om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering. Vervolgens komen ze niet meer opdagen, en vragen WW aan. Omdat het UWV nauwelijks controleert of iemand wel is ontslagen en dus recht heeft op een WW-uitkering, blijft deze vorm van fraude vaak onopgemerkt.

De minister wil dat het UWV ook scherper gaat controleren of iemand is ontslagen, en of iemand dus recht heeft op een WW-uitkering of niet. Wie zelf ontslag neemt, heeft daar geen recht op. "Fraude is onacceptabel", herhaalt de minister in een brief aan de Tweede Kamer. "Het is funest voor het draagvlak voor de sociale zekerheid."

Fraudeprobleem

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de WW-fraude. Na eerdere onthullingen van Nieuwsuur beloofde Koolmees begin deze maand ook al dat het UWV strenger gaat controleren op frauderende arbeidsmigranten.

Toen ging het om arbeidsmigranten die alleen nog op papier in Nederland wonen, maar in werkelijkheid in het buitenland verblijven. Dat blijkt dus niet het enige fraudeprobleem waarmee de uitkeringsinstantie kampt.

Tandje erbij

Het gaat VVD-kamerlid Dennis Wiersma allemaal niet snel genoeg. Van hem mag er nog wel een tandje bij. D66’er Steven van Weyenberg wil weten of het UWV wel voldoende capaciteit heeft om de fraude echt aan te pakken.

Paul Smeulders van oppositiepartij GroenLinks riep eerder deze week al op tot een Rekenkamer-onderzoek. De PVV eist dat schoon schip wordt gemaakt bij het UWV. PVV-kamerlid Léon de Jong wil ook toenmalig UWV-bestuurder Bruno Bruins ter verantwoording roepen. Bruins is nu minister voor Medische Zorg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onterechte WW-uitkering: UWV controleert ontslag niet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`