Zoektocht lichaam en hoofd

Rutte: grafkelder Eerste Kamer mogelijk geopend

10 oktober 2018 15:48 Aangepast: 10 oktober 2018 16:25
De Eerste Kamer waar de resten mogelijk zouden liggen. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte laat onderzoeken of de grafkelder onder de Eerste Kamer geopend kan worden om te zoeken naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt. Rutte doet dit op verzoek van de nabestaanden van de raadspensionaris en na vragen daarover van SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat Van Oldenbarnevelt werd onthoofd op het Binnenhof, nadat hij in een machtsstrijd met prins Maurits verzeild was geraakt. Van Oldenbarnevelt heeft als staatsman een grote rol gespeeld in de strijd tegen de Spanjaarden en de opbouw van de Republiek. Ook nam hij het initiatief tot de oprichting van de VOC.

Onthoofding

Na een periode van hechte samenwerking tussen hem en de prins keerde Maurits zich steeds meer tegen de invloedrijke Van Oldenbarnevelt. De verre voorouder van koning Willem-Alexander ging daarin zo ver dat hij hem met de aantijging ‘hoogverraad’ op 13 mei 1619 liet executeren door middel van onthoofding.

De onthoofding van Van Oldebarnevelt. De onthoofding van Van Oldebarnevelt.

Het hoofd en het lichaam zouden toen in de grafkelder van de toenmalige Hofkapel zijn neergelegd. Onder in de catacomben van wat nu de Eerste Kamer is, bestaat die ruimte nog steeds – zij het achter een dichtgemetselde muur.

Schokkendste gebeurtenis uit de geschiedenis

"Voor mij is het de grootste staatsman uit onze geschiedenis”, zei premier Rutte vanmorgen op vragen van Van Raak. De onthoofding noemde hij 'een van de schokkendste gebeurtenissen uit onze geschiedenis'.

Nu de gebouwen op het Binnenhof binnenkort toch grondig gerenoveerd en verbouwd gaan worden, is het volgens Van Raak een prima moment om de grafkelder te openen. Premier Rutte, zelf ook historicus, laat voor het eind van dit jaar weten of dit mogelijk is.

Nabestaanden Els en Anneke

De nabestaanden Els en Anke van Oldenbarnevelt, die eerder deze week in het RTL Nieuws nog een vurig pleidooi hielden om de kelder te openen en om onderzoek te doen, reageerden meteen verheugd op de toezegging van Rutte. "Wij willen zo graag een fatsoenlijke begrafenis en eerherstel voor onze verre grootvader."

Mocht de kelder inderdaad geopend worden dan wachten er wellicht meer bijzondere vondsten. Zo is bekend dat er meerdere graven van Holland in liggen. Ook Jacoba van Beieren (gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen in de periode 1417-1433) is daar na haar dood in 1436 bij haar voorouders bijgezet. Ook zij zou daar mogelijk nog steeds liggen.

`