Opvolging Pechtold

'Spontane' verkiezing nieuwe D66-leider Jetten zorgvuldig voorbereid

09 oktober 2018 19:39 Aangepast: 09 oktober 2018 20:04
Rob Jetten (links) in de Kamerbankjes naast zijn voorganger Alexander Pechtold. Beeld © ANP

De verkiezing van Rob Jetten tot nieuwe fractievoorzitter van D66 is ruim een maand geleden al voorbereid door de partijtop. Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

D66-kopstukken uit het kabinet en de Tweede Kamer wezen Jetten op een zogeheten heisessie al aan als de gedroomde opvolger van Alexander Pechtold als fractievoorzitter. Zelf was Pechtold hier ook nauw bij betrokken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rob Jetten (31) is nieuwe fractievoorzitter D66

Na het aangekondigde vertrek van Pechtold afgelopen zaterdag deed D66 alsof de strijd om de opvolging nog helemaal open lag. In werkelijkheid stond volgens een Haagse bron al voor 95 procent vast dat Jetten het zou worden. Op de heisessie begin september was dit al uitgebreid besproken.

Partijdemocratie

Maar de keus voor Jetten was niet definitief beklonken, zegt een betrokkene. "Daarvoor is de partijdemocratie te belangrijk." Uiteindelijk heeft de Tweede Kamerfractie daarover het laatste woord. Dit weekend meldden zich drie kandidaten. De fractie koos Jetten vanochtend als nieuwe fractievoorzitter.

'Ik te jong? Beoordeel me op mijn daden'

Rob Jetten werd vanochtend door de D66-fractie in de Tweede Kamer gekozen als nieuwe voorzitter. Dit is wat hij daar na afloop zelf over zei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore