Ga naar de inhoud
Politiek

Rutte geeft geen inzicht in dividendlobby bedrijven, oppositie woest  

Beeld © ANP

Premier Mark Rutte gaat geen inzicht geven in welke bedrijven contact met hem zoeken om te praten over het eventueel terugdraaien van het afschaffen van de dividendbelasting. GroenLinks en de SP hadden hem daar om gevraagd omdat ze vrezen dat de bedrijven proberen te dicteren waar de bijna 2 miljard aan mogelijke belastingopbrengsten naartoe gaat.

De oppositie trok tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer hard van leer tegen de minister-president.

Rutte besloot vrijdag om de plannen voor de afschaffing van de dividendbelasting - de belasting die betaald moet worden over het dividend dat bedrijven aan hun aandeelhouders uitkeren - te heroverwegen. Dat gebeurde direct nadat Unilever besloot het internationale hoofdkantoor niet helemaal naar Rotterdam te halen.

Geld gaat waarschijnlijk toch naar bedrijven

Oppositiepartijen waren erg blij met die heroverweging. Maar gisteren bleek dat de coalitie vindt dat als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft de 1,9 miljard die de schatkist in stroomt dan waarschijnlijk wel weer ten goede moet komen aan bedrijven.

Dit is immers zo afgesproken in het regeerakkoord: het moet ten goede komen aan het vestigingsklimaat, luidt het argument van de regeringspartijen.

Bedrijven
Lees ook:
Bedrijven profiteren waarschijnlijk van vrijgevallen 1,9 miljard dividendtaks

'Contacten met topmannen moeten openbaar'

En dat schiet de oppositie in het verkeerde keelgat. De partijen vinden dat de geïnde belasting niet naar bedrijven, maar naar burgers moet gaan.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het helemaal niet logisch dat het geld naar het bedrijfsleven gaat en ziet, net als andere partijen, liever dat als de miljarden dan toch binnenkomen die naar bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs gaan.

Klaver en SP-leider Lilian Marijnissen zijn bang dat bedrijven dicteren waar de 2 miljard aan besteed moet worden. Daarom eisten ze inzicht in de lobbycontacten die Rutte met bedrijven heeft.  "Met de multinationals, lobbyisten, met hun topmannen en vrouwen", zei Klaver.

Rutte: ik kan niet alles openbaar maken

Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Rutte. Hij wijst erop dat hij contacten heeft met allerlei organisaties, zoals vakbonden, bedrijven en en maatschappelijke organisaties en dat al die contacten openbaar zijn, middels publicatie in de openbare agenda. "Dat kan niet met alle contacten. Dat kan alleen als ook de gesprekspartner accepteert dat die contacten openbaar zijn", zegt hij, tot grote ergernis van de oppositie.

Wilders eist zijn vertrek. "Wat doet u hier eigenlijk nog", vroeg hij aan de minister-president. Marijnissen zegt dat Rutte 'in zijn hemd' staat nu Unilever zich terugtrekt, een mening die algemeen gedeeld werd door de oppositie.

Man zonder vezels

PvdA-leider Lodewijk Asscher zegt niet te begrijpen dat Rutte - die eerst zei 'tot in al zijn vezels' te voelen dat de dividendbelasting moet worden afgeschaft - nu toch wil heroverwegen na het besluit van Unilever. "Een telefoontje later en daar staat de man zonder vezels."

Rutte blijft er op zijn beurt op hameren dat hij het afschaffen van de belasting een belangrijke maatregel vindt, zeker met het oog op concurrentie met de Britten, die geen dividendbelasting hebben. Hij beloofde zo snel mogelijk duidelijkheid te geven, maar zegt ook dat dit wel een paar weken gaat duren.

Feest nu Unilever niet Nederlands wordt? Juich niet te vroeg

02:29
Unilever verhuist toch niet helemaal naar Nederland. Bij de oppositie en Britse aandeelhouders kan de vlag uit. Maar misschien juichen ze te vroeg.