Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Besluitvorming

Bedrijven profiteren waarschijnlijk van vrijgevallen 1,9 miljard dividendtaks

08 oktober 2018 14:58 Aangepast: 08 oktober 2018 18:19
Beeld © ANP

Als de afschaffing van de dividendbelasting niet doorgaat, ligt het voor de hand dat het bedrijfsleven daarvan profiteert, zegt Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van coalitiepartij ChristenUnie. "Dat is de hoek waar het in stond in het regeerakkoord." Ook andere leiders van de coalitiepartijen laten doorschemeren dat het geld waarschijnlijk daar terechtkomt.

Vrijdag kondigde het kabinet aan het afschaffen van de dividendbelasting, de belasting die betaald moet worden over het dividend dat bedrijven aan hun aandeelhouders uitkeren, te heroverwegen nu Unilever het internationale hoofdkantoor niet helemaal naar Rotterdam wil halen. 

Nog niks afgesproken 

Die verhuizing was een van de hoofdargumenten voor de omstreden maatregel. Na het weekend is het nog steeds onduidelijk of de belasting definitief van de baan is. Op die vraag gaven de politici geen antwoord na het coalitieoverleg.

"Nee we hebben nog niks afgesproken", zei premier Mark Rutte. Toch is de kans groot dat de dividendbelasting blijft bestaan. Er is namelijk gesproken over wat er met de 1,9 miljard euro moet gebeuren die de schatkist volgend jaar niet misloopt als de belasting blijft bestaan.

Het gaat om het bedrijfsleven 

Waarschijnlijk komt dat geld wel terecht bij het bedrijfsleven. "We moeten dichtbij de intentie van het regeerakkoord blijven", zei Segers. "Het gaat natuurlijk om het bedrijfsleven."

Segers benadrukte dat bij die bedrijven mensen werken. "Het gaat ook over Nederlanders het gaat over hun baan hun werk hun gezinsleven."

Om te bepalen wat er eventueel gebeurt met de bijna 2 miljard is meer overleg nodig, zei Sybrand van Haersma Buma, partijleider van het CDA. "We hebben er even tijd voor nodig. We moeten ook natuurlijk tijd nemen voor het feit dat D66 een nieuwe fractievoorzitter krijgt dus dat zullen we ook doen", zei hij.

Geld is er pas als belasting wordt geheven

Vertrekkend D66-leider Alexander Pechtold zegt dat de 1,9 miljard aan dividendbelasting niet zomaar naar het klimaatplannen kan gaan. Het geld is bestempeld is voor het vestigingsklimaat van bedrijven, zei hij.

"Het geld is er pas als die belasting ergens over geheven kan worden. Als er geen bedrijf is dat winst maakt krijg je ook geen inkomsten", zei hij. Het geld is volgens hem niet zomaar voor van alles te gebruiken.

Wat hem betreft moet het geld gebruikt worden om de economie, de werkgelegenheid en de innovatiekracht van Nederland te stimuleren. Zo zorgen we volgens Pechtold ervoor 'dat we überhaupt belasting kunnen heffen' op de inkomsten van de bedrijven.

Unilever verhuist toch niet helemaal naar Nederland. Bij de oppositie en Britse aandeelhouders kan de vlag uit. Maar misschien juichen ze te vroeg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore