Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Dividendtaks

Oppositie slijpt messen in dividend-discussie: wat doen we met die 2 miljard?

06 oktober 2018 11:17 Aangepast: 06 oktober 2018 12:00
Minister Hoekstra en premier Rutte zijn niet verrast door de inhoud van het koffertje afgelopen Prinsjesdag. Beeld © ANP

Naar het onderwijs, de zorg, de woningnood of toch het milieu? Door het mogelijk handhaven van de dividendbelasting komt er 2 miljard euro vrij voor de Nederlandse begroting. Extra geld dat in alle huidige financiële plaatjes ontbreekt en dus barst de discussie opnieuw los.

Hoewel de omstreden maatregel om de dividendbelasting af te schaffen officieel nog niet is ingetrokken, barst de politieke discussie los onder de oppositiepartijen nadat premier Mark Rutte gisteren liet weten dat hij zijn plan gaat 'heroverwegen'.

Aanleiding was het nieuws dat Unilever zijn hoofdkantoor niet naar Nederland verhuist. De dividendbelasting zou juist worden afgeschaft om multinationals zoals Unilever te lokken en behouden, een vurige wens van de VVD.

Nieuw debat?

De PvdA wil dat het debat over de Algemene Financiële Beschouwingen, oftewel de financiële plannen voor komend jaar, wordt heropend. De oppositiepartij pleit voor 'een open debat' over alternatieve keuzes.

"Het parlement heeft bijvoorbeeld niet vastgelegd dat de 2 miljard ten goede moet komen aan multinationals of aan bedrijven moet worden besteed. Er is ook woningnood en de werkdruk in de zorg en het onderwijs zijn hoog. Daar kan je ook voor kiezen", laat de PvdA weten in een verklaring aan RTL Z.

Publieke sector

GroenLinks wil dat het geld naar de publieke sector gaat. Afgelopen dinsdag demonstreerden zo'n drieduizend mensen in het centrum van Den Haag tegen het afschaffen van de dividendbelasting. De protestmars was bedoeld om aandacht te vestigen op het tekort aan geld in de publieke sector.

Motie van wantrouwen

PVV-leider Geert Wilders vindt dat het geld moet worden besteed aan 'de gewone Nederlander'. Concrete plannen noemde hij nog niet. Wilders wil dat het lot van de premier verbonden wordt aan het wel of niet afschaffen van de maatregel en kondigde op Twitter alvast een motie van wantrouwen aan, mocht Rutte toch vasthouden aan zijn plan.

Rutte zei gisteren dat hij het terugdraaien niet als verlies zit. Alle gezamenlijk maatregelen om Nederland aantrekkelijk te maken voor buitenlandse bedrijven zijn 'nog steeds zeer verdedigbaar', zo hield hij vol.

De premier neemt zichzelf wel kwalijk dat de uitleg van de afschaffing van de dividendbelasting 'niet briljant' verloopt, en dat hij daar zelf als eerste verantwoordelijk voor is.

Partijcongres D66

Vandaag houdt regeringspartij D66 zijn jaarlijkse partijconferentie in Den Bosch. Het handhaven van de dividendtaks kwam al bij de opening door staatssecretaris van Financiën Menno Snel ter sprake. Hoewel de partijleiding van D66 de maatregel tot dusver steunde, klonk er applaus uit de zaal toen Snel de heroverweging van Rutte noemde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore