Omstreden maatregel

Frits Wester: 'Zo klaar als een klontje, dividendplan van tafel'

05 oktober 2018 17:06 Aangepast: 05 oktober 2018 18:03
Premier Rutte tijdens de persconferentie Beeld © ANP

Premier Rutte gaat de afschaffing van de dividendbelasting heroverwegen na het besluit van Unilever. Volgens politiek commentator Frits Wester betekent dit maar één ding: de omstreden maatregel gaat van tafel.

"Het kan niet anders dan dat de uitkomst van de heroverweging is dat de afschaffing van de dividendbelasting van tafel gaat", oordeelt Frits Wester.

'Klap in het gezicht van premier'

Vanochtend werd bekend dat Unilever de verhuizing naar Nederland niet doorzet. Unilever is één van de bedrijven die volgens Rutte gebaat is bij de afschaffing van de dividendbelasting. Tijdens de Algemene Beschouwingen, twee weken geleden nog, noemde Rutte nog een paar keer specifiek het levensmiddelenconcern. Volgens Wester is dit dan ook 'een klap in het gezicht van de premier.'

"Ik hoor ook van andere spelers in de coalitie dat de uitkomst van heroverweging is, dat de dividendbelasting van tafel gaat', vervolgt Wester. 

'Overleg'

Er is volgens Wester nog overleg nodig om te bezien hoe het belastingpakket voor het bedrijfsleven er nu precies uit moet gaan zien.

"Het is een beetje een aftocht in slowmotion dat Rutte niet meteen zegt dat hij de maatregel terugdraait", zegt Wester. "Laat je de 2 miljard die was uitgetrokken voor de afschaffing van de dividendbelasting alsnog helemaal ten goede komen aan het bedrijfsleven, of kan een deel van geld ook gebruikt worden voor andere doelen. Bijvoorbeeld de publieke sector, of verzachting van milieubelastingen."

Geen vrolijke dag voor Rutte

Rutte zelf zegt dat hij dit niet als verlies zit. "Alle maatregelen samen om Nederland aantrekkelijk te maken voor buitenlandse bedrijven zijn 'nog steeds zeer verdedigbaar', houdt Rutte vol. Hij neemt zichzelf wel kwalijk dat de uitleg van de afschaffing van de dividendbelasting 'niet briljant verloopt. Daar ben ik als eerste zelf verantwoordelijk voor.'

Wester: "Het is al met al geen vrolijke dag voor premier Rutte die het plan dat hij zo hartstochtelijk tegen alle kritiek in verdedigde, nu in de prullenbak kan gooien. Tegelijkertijd geeft de move van Unilever hem een excuus om eindelijk de draai te maken."

'Logisch'

D66 vindt het logisch dat het kabinet met 'dit nieuwe relevante feit opnieuw gaat kijken naar de belastingplannen, waaronder de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting'.

Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers vindt de draai van Unilever relevant. Segers noemt het 'terecht' dat premier Mark Rutte terug wil naar de tekentafel. "Ik heb goede hoop dat we er op een goede manier uitkomen.''

 

 

'Bijna zielig'

Onderwijl haalt de oppositie keihard uit naar de premier. "’Opnieuw wegen? Intrekken die maatregel! Nu! Rutte is zijn politieke kompas totaal kwijt. Op de persconferentie staat een schutterende premier. Een leider in verval. Bijna zielig", zegt PVV-leider Geert Wilders. 

GroenLinks-leider Jesse Klaver noemt de heroverweging 'een overwinning voor de democratie'. "Afschaffen dividendbelasting gaat van tafel, de enige vraag is wanneer", aldus SP-leider Lilian Marijnissen.  

"Bizar dat kabinet rampzalige plan dividendbelasting niet direct intrekt. Afgang duurt voort ", stelt Lodewijk Asscher.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore