Ga naar de inhoud
Zingend Kamerlid

PVV' er Léon de Jong ontpopt zich als zangtalent: 'Al die reacties zijn hartverwarmend'

Het zingende Kamerlid Léon de Jong. Beeld © ANP

Léon de Jong (36) blijkt naast Kamerlid een waar zangtalent te zijn. Op sociale media plaatst de PVV’er regelmatig filmpjes, mét succes. Van Hazes tot Frank Sinatra: zijn schare fans groeit. "Het is een heerlijke uitlaatklep”, zegt het zingende Kamerlid.

Je bent al een tijd werkzaam voor de PVV. In de Tweede Kamer doe je namens de partij de woordvoering over Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wil je een nieuwe carrière?

"Nee hoor, ik wil geen nieuwe carrière. Zingen is naast politiek, mijn tweede liefde. Ik doe het puur voor de hobby. Eigenlijk probeer ik iedere dag wel te zingen. Op de fiets, tijdens het koken, in de wandelgangen van onze fractie. Het gebeurt heel natuurlijk, ik plan het niet. Het is echt een soort van uitlaatklep. Het werkt heel ontspannend." 

Je hebt de afgelopen tijd een paar zangfimpjes gedeeld op Twitter en Facebook. Ze worden duizenden keren bekeken en massaal gedeeld. Trots? 

"Een vriend zei tegen mij: waarom zet je niet een paar filmpjes van liedjes die je zingt op Twitter of Facebook? Dat heb ik toen gedaan. Tot mijn verbazing kreeg ik heel veel leuke reacties. Honderden, van allerlei soorten mensen.  Zo leuk om al die hartverwarmende reacties te krijgen."

 

Je bent politicus geworden en geen zanger. Spijt van die keuze?

"Muziek en politiek zijn mijn twee grote liefdes. In 2010 heb ik de keuze gemaakt: het werd de politiek. Dat is zo'n eervolle baan. Ik zet me iedere dag in om het land veilig en vrij te houden. Het is een grote eer volksvertegenwoordiger te zijn. Maar ik wilde daarnaast niet stoppen met zingen." 

Je hebt ooit meegedaan aan Popstars. Hoe kijk je daar op terug?

"Klopt. In 2004. Het was ontzettend leuk om te doen. Ik haalde het tot de liveuitzendingen. Ik kijk er met veel plezier op terug." 

Weten veel politici dat je zo goed zingt?

"Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Niet heel veel, in de Kamer zijn we met andere dingen bezig. Ik doe het ook niet om er de aandacht van andere politici mee te krijgen, ik doe het vooral voor mezelf. Al zijn al die reacties natuurlijk ontzettend leuk om te lezen onder een video." 

Kan Fleur Agema, je vrouw en ook PVV-Kamerlid, ook zo goed zingen? En hoe zit het met Geert Wilders eigenlijk?

“Fleur kan heel goed toon houden. Is dat geen mooi politiek antwoord? Haha. Ik moedig haar wel aan om te zingen, omdat het zo heerlijk is om te doen. En Geert weet ik eigenlijk niet. Wat hij zegt, klinkt wel als muziek in de oren.”

Je zingt onder andere Elvis en Queen. Zijn dat je favorieten?

"Mijn smaak is heel divers. Ik vind Elvis fantastisch om te zingen. In the Ghetto is zo'n geweldig nummer. En My Way van Frank Sinatra is misschien wel het beste nummer ooit geschreven. Maar ik hou ook van Queen, Adele, en Hazes natuurlijk. Die man was zo fantastisch. Ik ben laatst nog naar een optreden van The Voice Senior geweest. Zo prachtig om al die talenten te zien. Echt genieten." 

Wanneer komt er weer een nieuw optreden waar we naar kunnen luisteren?

"Ik weet het niet. Het idee voor een online optreden ontstaat spontaan. Hou mijn Twitter maar in de gaten." 

Bron: RTL Nieuws/ Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore