Ga naar de inhoud
Afblazen verhuizing Unilever

Dividendbelastingplan weer onder vuur: 'Rutte moet z'n knopen tellen'

Dat Unilever zijn hoofdkantoor niet volledig naar Nederland verplaatst, is een klap in het gezicht van premier Rutte. Dat stelt politiek commentator Frits Wester. "Rutte moet zijn knopen tellen."

Vooral premier Rutte heeft zich steeds hard gemaakt voor het afschaffen van de dividendbelasting. Zijn coalitiegenoten D66 en ChristenUnie hebben er nooit een geheim van gemaakt dat deze maatregel niet hun idee is.

Unilever is één van de bedrijven die volgens Rutte gebaat is bij de afschaffing van de dividendbelasting. Tijdens de Algemene Beschouwingen, twee weken geleden nog, noemde Rutte nog een paar keer specifiek het levensmiddelenconcern.

'Klap in het gezicht van Rutte'

Wester: "Premier Rutte is het gezicht geworden van de afschaffing van de dividendbelasting. Coalitiegenoten D66 en ChristenUnie stonden er al niet bij te juichen, keer op keer greep de oppositie het plan aan om Rutte fel aan te vallen. Economen zagen weinig in het plan, banken lieten al weten dat het weinig zoden aan de dijk zou zetten, het Centraal Planbureau zag betere alternatieven en ook de samenleving loopt te hoop tegen de afschaffing."

Hoge dividendbelasting leidt niet tot de uittocht van multinationals

'Extra munitie'

Dat nu ook Unilever zich door de voorgenomen afschaffing niet laat verleiden om naar Nederland te verhuizen, geeft al die tegenstanders weer extra munitie, zegt Wester. "Natuurlijk gaat het om meer bedrijven. Maar Unilever is, mede door Rutte zelf, het voorbeeld en symbool geworden van de afschaffing. De argumenten worden Rutte nu één voor één uit zijn handen geslagen."

'Last van houden'

Houdt het kabinet vast aan de afschaffing dan gaat Rutte daar volgens Wester de rest van de kabinetsperiode last van houden. "En wat te denken van de aanstaande Provinciale en daaraan gekoppelde Eerste Kamer-verkiezingen? Soms is het beter gewoon je verlies te nemen en er geen prestigestrijd van te maken. Dit zou daar een prima moment voor zijn. Een verklaring in de trant van: 'We dachten dat het een goed idee was, maar het pakt achteraf anders uit. Ik heb goed gekeken naar alle signalen en naar de geluiden uit de samenleving en we zien af van dit plan'.

Een dergelijke verklaring doet misschien even pijn, stelt Wester: "Maar zal hem veel gedoe en kritiek in de toekomst besparen." 

Een fragment uit de Algemene Beschouwingen:

Minister Rutte:

Een van de grootste Nederlandse ondernemingen staat voor het besluit om naar Nederland te komen, te behandelen in haar vergadering van aandeelhouders eind oktober. (...) Het kabinet meent dat vanwege het gelijke speelveld met Engeland de dividendbelasting weg moet om zo'n besluit in de goede richting te laten vallen. (..)

 

De heer Asscher (PvdA):

(..) Te pas en te onpas worden we hier, volledig Ruttiaans, onder druk gezet. De premier zei net: in oktober besluit de aandeelhoudersvergadering van Unilever. Dat is de aandeelhoudersvergadering van Unilever. U staat hier achter het wapen van het Koninkrijk der Nederlanden, en niet achter die U. U heeft zich laten chanteren, u wil daar niet open over zijn, en in plaats daarvan probeert u die chantage op ons over te brengen. (...) een kettingchantage. Dat is niet democratisch. Dat u ervan overtuigd bent, is één. Maar u hoort niet op die manier dit debat te bezoedelen.

 

Minister Rutte:

(...) Ik vind wel dat de aandeelhoudersvergadering van Unilever een rol mag spelen. Wat we hier doen, is niet zonder waarde en zonder potentiële gevolgen. Dat moeten we allemaal meewegen

 

De heer Asscher (PvdA):

(...) Dat geld hoort hier besteed te worden, en u kunt niet de aandeelhoudersvergadering van Unilever plaatsen boven de democratische besluitvorming hier. (...) U staat op een kruispunt. U werkt voor alle Nederlanders, en niet voor Unilever. Dat betekent dat u, als een of twee bedrijven u hebben gedreigd met vertrek, moet zeggen: vervelend voor u, daar is de deur. Dit is de laatste kans om die juiste afslag te nemen.