Hogere straffen

Dierenbeul mag straks 10 jaar geen beesten houden

03 oktober 2018 18:41 Aangepast: 03 oktober 2018 21:35

De straffen voor dierenbeulen gaan omhoog. Mensen die een dier mishandelen, kunnen straks een verbod van 10 jaar krijgen op het houden van een huisdier. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat dierenbeulen nog een keer in de fout gaan.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zal het plan morgen, op Dierendag, aankondigen. Met het voorstel van de nieuwe wet kunnen rechters altijd zo’n 'houdverbod' opleggen aan dierenmishandelaars.

Voorwaardelijke straf

Momenteel worden er al wel houdverboden uitgedeeld, maar die mogen alleen gekoppeld worden aan een voorwaardelijke straf. Dat heeft niet het gewenste effect omdat veel dierenbeulen hierdoor toch vrijuit gaan.

Minister Grapperhaus licht toe: "We moeten goed voor onze dieren zorgen. Ze verdienen aandacht en bescherming. Daarom is het belangrijk dat we zo snel en effectief mogelijk optreden als het misloopt. Dierenleed moeten we aanpakken". Om dat te realiseren, krijgen het Openbaar Ministerie en de rechter meer armslag, zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitsmijters pakken dierenbeulen aan: 'Als het moet, gaan we heel ver'

'Goed nieuws'

De Dierenbescherming is blij met de aanpassing van de wet en de zwaardere straffen. De organisatie pleit hier al langer voor omdat ze hoopt dat er een hoop dierenleed mee kan worden voorkomen.  

Als dierenbeulen nu worden bestraft. krijgen zij vaak een geldboete of mogen ze een tijd geen dieren meer houden. 

Op cursus

Eigenaren van dieren die hun beest verwaarlozen, maar dat niet met opzet deden, kunnen met deze nieuwe wetgeving ook verplicht een cursus krijgen voorgeschreven door de rechter. Daar leren ze bijvoorbeeld hoe ze hun dier moeten verzorgen en gezond eten moeten geven.

Bijtincidenten

Ook het ophitsen tegen een mens wordt straks een misdrijf, vanwege de aard en de ernst van de schade die bijtincidenten kunnen veroorzaken. De maximumstraf wordt één jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore