Duidelijke grens

Minister wil doorfokken katten aanpakken

04 oktober 2018 07:10 Aangepast: 04 oktober 2018 07:11
Een Scottish Fold-kat

Doorgefokte katten die moeite hebben met ademen of slecht kunnen lopen vanwege hun korte pootjes. Het is een doorn in de ogen van kattenliefhebbers en ook minister Carola Schouten gaat er tegen optreden.

De komende jaren gaat Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) investeren in betere voorlichting. Via online reclames, spotjes en folders wil ze consumenten wijzen op de gezondheidsproblemen die een doorgefokte kat ervaart. 

De minister gaat daarbij samenwerken met het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.

Miniatuurvoorbeeld
Castreren of afschieten?

Tienduizenden verwilderde katten bedreigen natuur: castreren of afschieten?

Ook gaat de minister kijken hoe ze fokkers harder kan aanpakken als ze bewust katten fokken met lichamelijke afwijkingen. De komende tijd gaat ze kijken waar de grens ligt tussen wat mag en wat niet door de beugel kan. Dat is nu vaak nog niet duidelijk. Straks kunnen fokkers sneller en beter beboet worden.

200.000 raskatten

In ons land zijn 2,6 miljoen katten, stelt sichting Dier & Recht. Ruim 200.000 daarvan zijn raskatten. Onder hen zijn rassen die die structurele gezondheidsproblemen vertonen.

Sinds 2014 is het strafbaar om dieren door te fokken als ze gezondheidsproblemen hebben door hun uiterlijke kenmerken, zoals korte pootjes of platte neuzen. Er wordt alleen nog niet hard tegen dit soort fokkers opgetreden.

'Naaktkatten veel kwetsbaarder'

Stichting Dier & Recht hoopt dat fokkers van katten met gezondheidsproblemen harder worden aangepakt. Dierenarts Kelly Kessen van Dier & Recht is blij met de plannen van minister Schouten. "Door het fokken krijgen katten allerlei ziektes en ervaren ze allerlei problemen. Zo hebben ze bijvoorbeeld moeite met ademhalen of kunnen ze niet goed lopen en springen vanwege korte potjes. En naaktkatten zijn buiten veel kwetsbaarder. Ze lopen sneller allerlei verwondingen op omdat ze geen vacht hebben." 

Volgens dierenarts Kessen is het de eerste keer dat een minister zich zo duidelijk afzet tegen de misstanden. "We willen uiteindelijk dat de fokkers die dieren met gezondheidsproblemen doorfokken, hard worden bestraft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore