Protestactie

Ambtenaren boos, maar is dat terecht? 'Je krijgt er geld bij, maar dat is een fooi'

02 oktober 2018 13:30 Aangepast: 02 oktober 2018 15:18
Agent Coen ziet steeds meer collega's wegvallen.

Ze zijn boos en gefrustreerd, willen meer loon maar vooral minder werkdruk. Mensen in de publieke sector voeren vandaag actie. Is hun onvrede terecht? "Het vreet aan me dat ik mijn werk niet goed kan doen zoals ik dat zou willen."

Die onvrede manifesteert zich vandaag in een protestmars in Den Haag, georganiseerd door de FNV.

Er is boosheid over het salaris maar vooral over de hoge werkdruk. Er zijn te weinig mensen. Arbeidseconoom Ton Wilthagen snapt die onvrede. "Er zijn ook harde klappen gevallen in de publieke sector tijdens de crisis, veel bezuinigingen en ontslagen geweest. Opvallend: in 2012 kwam de grootste groei ww'ers vanuit de zorg."

'Een fooi'

Arbeidseconoom Wilthagen ziet ook dat de salarissen gemiddeld laag liggen in de publieke sector. "Maar dat deze mensen er na de crisis niets bij hebben gekregen, is niet waar. Het is geen stilstaand water. Ze hebben er al geld bijgekregen of er komt nog geld bij."

Dat ontkennen agent Coen -met een nettosalaris van 2300 euro-  en jeugdbeschermer Richard (2500 euro netto) ook niet. Zij voeren vandaag ook actie. "We krijgen er 108 miljoen euro bij, verspreid over 3 jaar. Maar dat is een fooi. We hebben 750 miljoen nodig", zegt Richard. 

Frustratie

Ook al is er geld bijgekomen, zo voelt het niet. Hoe dat komt? Wilthagen: "Omdat ze meer geld willen, maar ook omdat ze vinden dat het werk door veel te weinig mensen gedaan moeten worden. En dat oudere werknemers veel te lang het zware werk moeten blijven doen."

Jeugdbeschermer Richard herkent dat gevoel. "Ik heb er de afgelopen jaren alleen maar meer patiënten bijgekregen en het werk is juist complexer geworden. Ik wil mijn werk goed doen en bijvoorbeeld nog eens extra bij een gezin langs. Dat is frustrerend en zuigt aan je. Je ziet ook veel te snel jonge, talentvolle collega's vertrekken."

Agent Coen voelt dat ook. "Je ziet steeds meer oudere collega's omvallen door ziekte. Dan kunnen ze wel zeggen dat er geld bijkomt en extra mensen, maar ik zie er weinig van."  

Agent Coen: 'Ik zie steeds meer collega's omvallen'​​​​​​

 • Naam: Coen (62)
 • Baan: Agent in Rotterdam
 • Salaris: 2300 netto per maand
 • Werkweek: 40 uur per week
 • Pensioen: 'Wel aardig geregeld, maar leeftijd moet omlaag'
 • Werkdruk: 'Enorm, vanwege hoge uitval en het zware werk'

Waarom is je baan zo zwaar en voer je vandaag actie? "Werken als agent in Rotterdam is een heftige baan. We hebben gemiddeld één reanimatie per dag, hebben dagelijks te maken met bedreigingen, vuurwapengeweld en andere ernstige zaken. Het gemiddelde salaris voor dit zware werk is 1900 euro netto per maand. Voor 36 uur. Ik zit daar iets boven, maar ben ook wat ouder. Bovendien is er veel uitstroom van oudere agenten en door ziekte. Dat maakt het werk alleen maar zwaarder."

Zijn de omstandigheden niet beter geworden na de crisis? "Ons salaris is al 15 jaar zo goed als stabiel. Eigenlijk hebben we altijd al een slecht loon. Ook onze onregelmatigheidstoeslag is slecht. In het weekend krijgen we 5,40 euro bruto per uur erbij. Dat is een lachertje. Ons pensioen is redelijk goed geregeld. Het probleem is alleen dat een hoop agenten hun 67e niet halen. Veel agenten stoppen veel eerder en dan heb je dus een groot probleem. Doordat het werk zo zwaar is, is de uitval zo groot."

Wat moet er veranderen? "De pensioenleeftijd moet omlaag naar bijvoorbeeld 62 en het loon moet echt omhoog, samen met hogere onregelmatigheidstoeslagen. De uitval van agenten is groot, als je de de politie weer op volle sterkte wil krijgen moet er echt geïnvesteerd worden.

Richard: 'Het werk zuigt me soms echt leeg'

Richard

 • Naam: Richard (40)
 • Baan: Jeugdbeschermer
 • Salaris: 2500 netto per maand
 • Werkweek: 36 uur per week
 • Werkdruk: 'Hoog. Het werkt zuigt me soms echt leeg.' 

Waarom is je baan zo zwaar?  "Als jeugdbeschermer voer je de maatregel uit die de rechter heeft uitgesproken. Ik heb veel kinderen voor wie ik verantwoordelijk ben, zo ben ik momenteel bezig met een meisje om te kijken of zij het beste thuis of in een familiehuis kan wonen. Het zijn complexe zaken die je samen met andere hulpverleners doet.  Sinds het pot geld beheerd wordt door gemeenten, merk ik dat er te weinig contracten zijn gesloten met goede zorgverleners. Zorg dichtbij of goedkope zorg is niet altijd de beste zorg. Daardoor wordt vaak niet de juiste zorg verleend en krijg ik veel te laat complexe zaken op mijn bordje. het voelt alsof ik de hele tijd brandjes aan het blussen ben. Dat is frustrerend. Ik wil goed werk leveren, maar dat kan niet in huidige situatie. Dat zuigt je leeg, al houd ik erg van mijn baan."

Zijn de omstandigheden niet beter geworden na de crisis? "Je ziet dat de zorg alleen maar complexer is geworden. Het aantal gezinnen dat ik begeleid, is gegroeid. Ik heb nu 18 gezinnen in mijn portefeuille. Ik merk dat ik vaak nog wat extra tijd en energie in een gezin wil leveren, maar dat me dat gewoon niet lukt omdat ik al zo druk ben. Dat is frustrerend." 

Hoe zit het met je doorgroeimogelijkheden? "Ik zit eigenlijk al aan de top van mijn schaal. Ik kan alleen echt meer gaan verdienen als ik een leidinggevende functie ga vervullen, maar die ambitie heb ik niet. De doorgroeimogelijkheden zijn heel klein. En ik moet nog tot mijn zeventigste doorwerken voordat ik pensioen krijg."

Wat moet er veranderen? "Het salaris moet omhoog. Maar voor veel collega's is dat niet het belangrijkste. Er moet structureel geld bij zodat de jeugdbeschermer minder gezinnen onder zijn hoede heeft en dat er meer aandacht is voor kinderen. Er moet gewoon 750 miljoen bij om de sector gezond en aantrekkelijk te maken, in plaats van de beloofde 108 miljoen verspreid over 3 jaar. Dat is echt een fooi. Ik vind ook dat er meer senior-plekken moeten komen. Er lopen zoveel jongere jeugdbeschermers weg omdat het werk zo heftig is. Seniors zouden de jongere werknemers kunnen begeleiden zodat je deze mensen ook echt vasthoudt en het verloop minder wordt."

RTL Nieuws/ Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore