Compensatie

Erkenning Q-koorts-patiënten: maximaal 15.000 euro vergoeding

24 september 2018 16:03 Aangepast: 24 september 2018 19:31

Chronische Q-koortspatiënten hebben duidelijkheid over de manier waarop zij financieel gecompenseerd worden. Iedere patiënt kan maximaal aanspraak maken op 15.000 euro. In totaal heeft de overheid 15,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de patiënten.

Dat schrijft minister Bruno Bruins in een Kamerbrief. Het geld is bedoeld als erkenning voor de 'enorme impact' die de Q-koorts op het leven van slachtoffers heeft.

Wat is het?

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie die van dier op mens wordt overgedragen. In 2007 brak op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen Q-koorts uit. De ziekte verspreidde zich snel over het land en kostte volgens officiële cijfers 74 mensen het leven.

Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers hoger.

Compensatie

De epidemie duurde tot en met 2011. In die periode doken honderden gevallen van Q-koorts op.

Alle mensen die in die periode de diagnose chronische Q-koorts hebben gekregen, kunnen aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming. Ook nabestaanden van patiënten die inmiddels zijn overleden, kunnen aanspraak maken op de regeling als zij kunnen aantonen dat de overledene aan Q-koorts heeft geleden. 

Patiënten die compensatie willen, kunnen vanaf 1 oktober een aanvraag indienen. Aan de hand van de beoordeling wordt bepaald hoeveel geld er wordt uitgekeerd. De overheid heeft tot 31 januari 2019 de tijd om de aanvragen te behandelen. 

Marloes liep Q-koorts op

Slachtoffer aan het woord.

'Uitzonderlijk gebaar'

De Tweede Kamer sprak zich in maart al uit voor een vergoeding voor patiënten. Maar er is lang gesproken over de precieze invulling ervan.

De compensatie is uitzonderlijk, staat er in de brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. 'Het gaat hier echter ook om een uitzonderlijke situatie: een uitzonderlijk grote uitbraak waarvan de consequenties voor betrokkenen destijds niet voorzienbaar waren', schrijft Bruins.

Miniatuurvoorbeeld
Rechtszaak

Q-koortspatiënten in hoger beroep tegen overheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`