Politieke beschouwingen

Kabinet laat snelle bevolkingsgroei onderzoeken

21 september 2018 16:21 Aangepast: 21 september 2018 16:25
Rutte laat de Nederlandse bevolkingsgroei onderzoeken. Beeld © ANP

Er komt een onderzoek naar de mogelijk sterke groei van de Nederlandse bevolking en wat dat voor Nederland zal betekenen. Dat zei premier Rutte vandaag in de politieke beschouwingen.

Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid blijkt dat Nederland in 2060 mogelijk zo’n 20 miljoen inwoners heeft. Dat zou vooral komen door immigratie. 

Wonen, werken en recreëren

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma constateerde dat die prognose aanzienlijk hoger is dan voorzien. Daarom vroegen hij en de andere regeringspartijen CDA en D66 woensdag om onderzoek.

"Als we naar 18, 19 of 20 miljoen inwoners gaan, dan komt de generatie na ons voor grote vragen te staan. Waar gaan die 2 miljoen extra Nederlanders wonen, werken recreëren. Passen ze op dezelfde wegen, dezelfde rails?", vroeg Buma zich af. Ook wilde hij weten wat het betekende voor de immigratie.

Islam

Premier Rutte zei toe het onderzoek te laten doen. Hij zal het Centraal Plan Bureau en het Centraal Bureau voor de Statistiek opdracht daartoe te geven. PVV-leider Geert Wilders en SGP'er Kees van der Staaij vroegen in het onderzoek aandacht te besteden aan de rol van het islamitische geloof.

Daar voelt Rutte weinig voor. "Ik ga er niet één ding uit halen, zoals het geloof, en daar alleen aandacht aan besteden."

Miniatuurvoorbeeld
KIJK LIVE

Premier Rutte verdedigt begroting kabinet op dag twee politieke beschouwingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore