Ga naar de inhoud
Geen cent te makken

'Studenten gaan er volgend jaar hard op achteruit'

Partijen die investeren in onderwijs komen er onterecht bekaaid vanaf in de CPB-berekeningen. Beeld © ANP

Studenten zullen volgend jaar minder te besteden hebben dan dit jaar. Dat concludeert de jongerenorganisatie van het CDA na onderzoek. Studenten gaan er minimaal twee procent op achteruit.

Het CDJA onderzocht de gevolgen van het kabinetsbeleid op de portemonnees van studenten in 2019. Op Prinsjesdag werd bekend dat de gemiddelde koopkracht volgend jaar 1,5 procent stijgt. 96 procent van de Nederlanders zullen dat straks gaan voelen in de portemonnee. 

Maar studenten vissen achter het net, beweert CDJA-voorzitter Lotte Schipper. Volgens haar gaan studenten volgend jaar, als enige groep binnen de samenleving, er 'hard op achteruit'. "De verhoging van de btw, maar ook de hoge huren van studentenkamers en het ontbreken van de basisbeurs hakken er bij studenten flink in."

De koopkrachtveranderingen volgens het CDJA:

  • Alle huishoudens: +1.50%
  • WO studenten met een maximale aanvullende beurs: -2.37%
  • WO studenten zonder een aanvullende beurs: -2.37%
  • HBO studenten met een maximale aanvullende beurs: -1.95%
  • HBO studenten zonder een aanvullende beurs: -1.84%

Om de situatie voor jongeren te verbeteren stelt het CDJA voor onbetaalde stages te verbieden en het aantal woningen voor studenten uit te breiden. Vooral de stijgende huren zouden een groot effect hebben op de koopkracht van studenten.

Ook adviseert het CDJA de aanvullende beurs uit te breiden en de rente op de studieschulden niet te verhogen.

'Zorgelijk'

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) noemt de financiële positie van studenten 'zorgelijk' . De Landelijke Studentenvakbond maakt bekend dat er volgende week in het hele land acties zullen volgen. "Studenten pikken het niet meer", zegt vicevoorzitter Carline van Breugel.

Waarom studenten nu wél een punt hebben

Het kabinet wil de rente op studieleningen verhogen.

Premier Rutte aan zet

Vandaag is de tweede dag van de zogenoemde Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer. Vandaag is premier Rutte aan zet. Hij krijgt de kans de aanvallen op de regeringsplannen voor 2019 te pareren. Woensdag, op de eerste dag, was de kritiek van de oppositie niet mals.