Wonen

Geen huurmatiging na mislukt overleg tussen corporaties en Woonbond

20 september 2018 15:10 Aangepast: 20 september 2018 16:37
De huren liggen op recordhoogte. Beeld © ANP

Huurders lopen vanaf volgend jaar juli het risico op een hogere huurstijging dan de afgelopen jaren. Dat is het gevolg van het mislukken van gesprekken tussen de woningcorporaties en de Woonbond.

Koepelorganisatie van de woningcorporaties Aedes en de Woonbond sloten in 2015 nog het Sociaal Huurakkoord, waarin ze afspraken maakten om de huren minder te laten stijgen dan de jaren daarvoor. Dit akkoord loopt tot en met juli volgend jaar. De jaarlijkse huursomstijging mocht maximaal de inflatie zijn plus 1 procent.

Hogere huur bij verhuizing

Aedes-voorzitter Marnix Norder is teleurgesteld dat het overleg is mislukt. "We wilden dat de huren de inflatie zouden volgen. Helaas is het niet gelukt daar met de Woonbond afspraken over te maken in een nieuw sociaal huurakkoord."

Volgend de Woonbond ligt de schuld van het geklapte overleg bij Aedes. Die wilden huurhuizen die vrijkomen na verhuizingen, buiten het akkoord laten vallen. "Door deze huurstijgingen buiten beschouwing te laten zou de feitelijke ruimte voor huurverhoging voor zittende huurders ongeveer gelijk blijven, maar kunnen nieuwe huurders tegen enorme huurstijgingen oplopen. Vaak gaat de huur dan met 50 tot 200 euro omhoog", zegt de woordvoerder van de Woonbond.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van