Ga naar de inhoud
Narcolepsie

Slaapziekte na vaccin Mexicaanse griep: overheid komt met schikking

Beeld © iStock

De overheid trekt 5 miljoen euro uit om tot een schikking te komen met mensen die de slaapziekte narcolepsie hebben gekregen na gevaccineerd te zijn tegen de Mexicaanse griep.

Dit blijkt volgens de Volkskrant uit de nieuwe begroting van het ministerie van Volksgezondheid.

Het gaat volgens het dagblad om een groep van zeven tot elf mensen die als baby of peuter in 2009 het vaccin Pandemrix kregen en daarna narcolepsie ontwikkelden. Bij deze slaapstoornis vallen mensen zomaar in slaap, ook overdag.

Verband onduidelijk

Of de groep ziek is geworden door de inenting, of dat er een andere oorzaak is voor hun ziekte, is nog niet duidelijk. Onderzoeken spreken elkaar daarover tegen. Wetenschappers in Zweden vonden in 2011 dat narcolepsie voorkomt bij 4 op de 100.000 kinderen die Pandemrix kregen. Bij kinderen die het middel niet kregen is dit 1 op de 100.000.

Maar andere studies zeggen dat er geen relatie is, of wijzen erop dat de stijging van het aantal gevallen van narcolepsie al was ingezet voordat begonnen werd met de inentingen, en mogelijk niet het gevolg is van het vaccin, maar van het griepvirus zelf.

Grondig onderzoek

Voormalig minister Schippers van Volksgezondheid zag in de resultaten van de verschillende onderzoeken voldoende reden om serieus te kijken of mensen ziek zijn geworden door het vaccin. In de nieuwe begroting van het ministerie staat nu dat er grondig onderzoek moet worden gedaan, waarbij onafhankelijke deskundigen moeten uitzoeken of dat verband er is.

Het is volgens de Volkskrant uitzonderlijk dat de Nederlandse staat overweegt een schikking te treffen met individuen over mogelijke bijwerkingen van een vaccin.

Ronald
Lees ook:
Ronald lijdt aan narcolepsie: 'Soms viel ik op de fiets in slaap'