Ga naar de inhoud
'Humanitaire ramp'

'Een schandvlek voor Europa': 9.000 mensen vast in migrantenkamp op Lesbos

Kinderen in het vluchtelingenkamp Moira. Beeld © RTL Nieuws

Te weinig water, te weinig wc's, en vrouwen die slachtoffer worden van seksueel geweld. De situatie in Griekse migrantenkampen is schrijnend, en politieke partijen willen dat premier Rutte en andere Europese regeringsleiders in actie komen. "Er is daar sprake van een humanitaire ramp."

Dat zegt Joël Voordewind van de ChristenUnie tegen RTL Nieuws. "Ik vind het schandelijk dat dit op het Europees continent gebeurt. We moeten dit zo snel mogelijk aanpakken. Mensen komen om. Het is echt een schandvlek voor Europa."

EU-top

Vanavond overleggen EU-leiders over migratie, tijdens een EU-top in Salzburg, Oostenrijk. Uit een reportage van RTL-correspondent Eveline Rethmeier vanaf Lesbos blijkt hoe schrijnend de situatie op het Griekse eiland Lesbos is.

Vluchtelingenkamp overvol: 'Baby's slapen tussen de muizen'

Artsen zonder Grenzen luidt de noodklok: "Het menselijk leed dat ik hier zie, is het ergste wat ik ooit heb gezien".

'Seksueel geweld'

Migrantencentra zitten propvol en hulporganisaties willen dat mensen geëvacueerd worden. In het grootste migrantenkamp, Moria, zitten naar schatting 9.000 mensen, terwijl er maar voor een paar duizend mensen plek is.

Schrijnend, vindt GroenLinks-kamerlid Bram van Ojik. "Te weinig water, te weinig wc's, te weinig toezicht en met name vrouwen worden slachtoffer van seksueel geweld. Als je bedenkt dat dit op het grondgebied van de Europese Unie gebeurt..."

Partijen willen actie van EU-leiders. "Mensen zitten te lang te wachten op hun procedure, er zijn te weinig rechters en de humanitaire situatie is veel te schrijnend", zegt Voordewind. Een motie van GroenLinks en ChristenUnie heeft een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer: premier Rutte moet de problemen op Lesbos bespreken met zijn Europese collega's.

'Griekenland moet het zelf organiseren'

"Elk land zegt dat het vreselijk is, maar iedereen wijst naar de Grieken", zegt politiek verslaggever Fons Lambie in Salzburg. "Er is Europees geld en mankracht beschikbaar, maar het zijn Griekse eilanden, dus dan moet Griekenland het in de eerste plaats zelf organiseren."

Volgens bronnen heeft Nederland al gevraagd aan de Grieken of zij hulp nodig hebben, maar hun antwoord zou geweest zijn: "We hebben alles wat we nodig hebben."

'Wie is verantwoordelijk?'

"Je krijgt nu het politieke spel: wie is verantwoordelijk?", zegt Van Ojik "Dan zeggen alle EU-landen: dat is Griekenland. Maar je zou toch echt als EU een gezamenlijke verantwoordelijkheid moeten nemen." 

GroenLinks vindt juist dat Nederland en andere EU-landen moeten aanbieden om mensen over te nemen. "Je moet dit gemeenschappelijk oplossen. Laten we mensen die daar nu vastzitten, overnemen en in andere EU-landen asiel te geven. Het gaat om 9.000 mensen. Dat is voor een groepje eilanden heelveel, maar voor 28 EU-landen zou dat oplosbaar moet zijn."

Migratie-aanpak loopt vast

Toch zal dat niet de uitkomst zijn van het Europees overleg over migratie. "Eigenlijk zijn de problemen op de Griekse eilanden maar een klein deeltje van het migratie-problematiek", zegt Lambie. "De migratie-aanpak in Europa loopt op allerlei plannen vast."

Voor de zomer hebben de leiders plannen gepresenteerd om bijvoorbeeld 'ontschepingscentra' in Noord-Afrikaanse landen op te richten. Die plannen zijn nog nauwelijks verder uitgewerkt.

10.000 extra grenswachten

"Er is nog niks van terecht gekomen, nog niet eens een begin." Ook is er een discussie losgebarsten over 10.000 extra Europese grenswachten. De Europese Commissie wil in 2020 maar liefst 10.000 Europese grenswachten hebben, maar veel landen twijfelen nu: het kost veel geld en gaat Brussel dan bepalen wie binnenkomt en wie niet?

"Zo zie je dat je in tekst wel mooie plannen kunt opschrijven, maar de uitvoering en oplossing voor migratie-problematiek in Europa is een stuk moeilijker", zegt Lambie. "Er is nu ook geen noodzaak. De aantallen migranten zijn veel lager dan tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in 2015."