Ga naar de inhoud
Politieke beschouwingen

PVV onder vuur om islamverbod, harde botsing Wilders en DENK

Wilders en Kuzu in debat. In vak K het kabinet. Beeld © ANP

Links en rechts in de Tweede Kamer nemen de PVV op de korrel omdat die partij de islam wil verbieden. PVV-leider Geert Wilders greep het debat over de plannen van het kabinet aan om een islamverbod voor te stellen. Wilders wil islamitische scholen en moskeeën verbieden en de boerka en de koran weren uit de openbare ruimte.

Allemaal voorstellen die de PVV al eerder deed, maar die hij 'gelet op de urgentie' in een initiatiefwetsvoorstel heeft gegoten. Dat kwam Wilders op felle kritiek van allerlei kanten te staan. Dat maakt van Nederland 'een onvrij land', stelt PvdA-voorman Lodewijk Asscher. "Schrap het woord vrijheid dan maar uit uw naam.''

CDA-leider Sybrand Buma eiste dat Wilders zich niet langer zou beroepen op verzetsmensen uit de Tweede Wereldoorlog, omdat die zouden hebben gevochten voor een heel andere samenleving dan de PVV voorstaat.

Tweede
KIJK LIVE:
Tweede Kamer praat over begroting: hoe vaak valt het d-woord?

Uithaal naar DENK

Wilders haalde aan het begin van het debat hard uit naar DENK. Die partij moet zelf maar 'oprotten' als zij vindt dat mensen die zich storen aan de multiculturele samenleving niet in Nederland thuishoren, zoals DENK-leider Kuzu onlangs zei. Wilders reageerde eerder ook al in soortgelijke bewoordingen, maar in de Tweede Kamer klinken zulke woorden zelden.

DENK-leider Tunahan Kuzu wees erop dat hij 'Nederlands staatsburger en Nederlands parlementariër' is, en dus dezelfde rechten heeft als Wilders zelf. De PVV-leider werpt met zijn sneer zijn 'masker af'', vindt Kuzu. Wilders zou het niet op de islam, maar op mensen met een migratie-achtergrond hebben voorzien.

Wilders nam DENK op de korrel omdat Kuzu aan het begin van de zomer stelde dat mensen die de multiculturele samenleving niet bevalt, maar moeten 'oprotten'. "Dit is niet uw land'', zei de PVV-voorman. "Uw land is Turkije.''

Hoe valt de begroting? Frits Wester verwacht vuurwerk in de Kamer

Bron: RTL Nieuws