Troonrede

Koning in troonrede: 'Meer mensen moeten merken dat het goed gaat'

18 september 2018 13:32 Aangepast: 18 september 2018 14:07
Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor. Beeld © ANP

Meer mensen moeten in Nederland gaan merken dat het goed gaat. Dat heeft koning Willem-Alexander zojuist gezegd tijdens zijn troonrede in de Ridderzaal.

Per saldo gaan huishoudens in Nederland er volgens de koning op vooruit, maar hij benadrukte in de troonrede van dit jaar een aantal keer dat het belangrijk is dat iedereen dat ook daadwerkelijk gaat merken.

'Koning maakte gespannen indruk'

Volgens politiek-commentator Frits Wester was de troonrede dit jaar 'gevoelsmatig vrij lang'. "Koning Willem-Alexander maakte bij het voorlezen een wat gespannen en onrustige indruk. Het was een volgestopte worst aan plannen en maatregelen die de komende jaren hun beslag moeten gaan krijgen. Variërend van extra geld voor zorg, infrastructuur, defensie, en onderwijs, maar ook kleinere maatregelen als extra geld voor cultuur."

"Ik miste een beetje een overkoepelend en visionair verhaal", zegt Wester. "Met het benoemen van maatregelen en door hoop uit te stralen, was de boodschap dat het beter gaat met Nederland. Maar de afgelopen dagen werd  wel duidelijk uit verschillende onderzoeken, dat Nederlanders vooral zoiets hebben: eerst zien dan geloven."

Dit zijn een aantal opvallende passages uit de troonrede van de koning:

  • "Het kabinet is bezig om armoede te bestrijden onder kwetsbare groepen."
  • "Er komt meer ruimte voor artistiek talent. Meer kinderen kunnen een museum bezoeken."
  • "ZZP'ers die bewust kiezen voor ondernemerschap wordt niets in de weg gelegd."
  • "Het zwangerschapsverlof wordt verruimd van twee dagen naar zes weken."
  • "Het extra bedrag voor ouderenzorg loopt deze kabinetsperiode op tot 3 miljard euro."
  • Koning Willem-Alexander zei ook dat de dividendbelasting wordt afgeschaft om het land aantrekkelijker te maken voor het internationale bedrijfsleven.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook ons liveblog:

Prinsjesdag 2018: positieve cijfers kabinet en wegwaaiende hoedjes

Veiligheidsmaatregelen

Het Binnenhof in Den Haag stroomde vanochtend langzaam vol met belangstellenden. Rond de parlementsgebouwen zijn verschillende veiligheidsmaatregelen getroffen. Straten zijn afgesloten met een soort metalen sluisdeuren en betonblokken.

Rond 13.15  kwam de Glazen Koets met daarin koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan bij de Ridderzaal op het Binnenhof. De koning hield daar de traditionele Troonrede.

Prinses Beatrix zwaait vanuit het Kabinet van de Koning naar de rijtoer op Prinsjesdag Prinses Beatrix zwaait vanuit het Kabinet van de Koning naar de rijtoer op Prinsjesdag

Later vanmiddag worden de prinsjesdagstukken aangeboden aan de Tweede Kamer. Een aantal van de aangekondigde maatregelen was al bekend. Hier lees je wat we tot nu toe al weten. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Volledige tekst van de troonrede 2018

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore