Ga naar de inhoud
Tijdens calamiteiten

Nederland krijgt 'designated survivor' voor noodsituaties

Het kabinet houdt voortaan een minister achter de hand die het landsbestuur draaiende houdt tijdens extreme noodgevallen waarbij de andere leden van de ministerraad wegvallen. Deze 'designated survivor' (letterlijk 'aangewezen overlevende') mag dan dus bijvoorbeeld niet naar Prinsjesdag, maar moet zich verborgen houden op een geheime plek.

Stel je voor: op Prinsjesdag wordt tijdens het voorlezen van de troonrede een aanslag gepleegd. Wie moet dan bij zo'n enorme ramp het land uit de ontstane crisis halen?

Achter de hand

D66-Tweede Kamerlid Joost Sneller had daar vragen over gesteld. Hij vond dat bij dit soort calamiteiten een minister en een Kamerlid achter de hand moeten worden gehouden die de eerste maatregelen kunnen nemen om het landsbestuur draaiende te houden. Deze 'designated survivors' (letterlijk 'aangewezen overlevenden') mogen dus niet naar Prinsjesdag, maar moeten zich verborgen houden op een geheime plek.

Morgen zal er nog geen aangewezen overlevende zijn. Het kabinet wil eerst overleggen met de Tweede Kamer hoe ze dit moeten invullen. Ook de Tweede Kamer moet een beslissing nemen of ze leden willen aanwijzen als 'designated survivor'.

Sneller is blij dat de premier het met hem eens is dat er iemand in zo'n geval verantwoordelijk moet zijn. "Het is goed om de premier daar verder over te spreken." Sneller is zelf als Kamerlid bereid om in een bunker te gaan zitten, als er een beroep op hem wordt gedaan. "Maar de kracht van de regeling is de onvoorspelbaarheid. Dus het moet wel altijd iemand anders zijn."

Netflix-serie

Het begrip 'designated survivor' is afkomstig uit de Amerikaanse politiek. Dit is iemand die op een geheime plek wordt ondergebracht als de president en zijn kabinet op één locatie bijeen zijn. Bij een aanslag kan deze 'aangewezen overlevende' ervoor zorgen dat het kabinetsbeleid wordt gecontinueerd. De designated survivor is meestal een lid van het Amerikaanse kabinet.

Misschien ken je het begrip designated survivor wel van de gelijknamige Netflix-serie. Daarin komt het lot van de VS te liggen in de handen van een staatssecretaris, nadat de rest van de Amerikaanse regering door een aanval buiten werking is gesteld.

D66
ZIE OOK:
D66 wil 'designated survivors' in geval van mega-aanslag

D66 pleitte vorig jaar al voor een 'designated survivor'

03:21
Bron: RTL Nieuws