Prinsjesdagstukken

Kabinet in Miljoenennota 2019: 'We zijn er nog niet'

14 september 2018 18:30 Aangepast: 15 september 2018 15:49

De Nederlandse economie staat er goed voor en groeit volgend jaar met 2,6 procent. Maar de brexit en de kans op handelsconflicten bedreigen de economische groei. Dat schrijft minister Hoekstra van Financiën in de Miljoenennota, die in handen is van RTL Nieuws.

"We zijn er nog niet", schrijft Hoekstra. "Het kabinet bereidt Nederland voor op zulke economische tegenwind door de overheidsfinanciën in 2019 verder op orde te brengen." Voor het eerst in jaren komt de overheidsschuld volgend jaar onder de 50 procent uit.

Meer geld onderwijs en defensie

"Het kabinet wil dat alle groepen volgend jaar in de portemonnee merken dat het goed gaat met de economie." 96 procent van de huishoudens gaat er volgend jaar op vooruit.

Het kabinet trekt meer geld uit voor onderwijs, defensie, veiligheid en infrastructuur. "Met als doel om Nederland sterker te maken, voor alle Nederlanders,’ aldus Hoekstra. Uiterlijk in 2030 stopt de gaswinning in Groningen. Toch is er volgend jaar een begrotingsoverschot van 1,0 procent. Hoekstra: "Zo kunnen we een beter land doorgeven aan de generaties na ons."

Gaskraan dichtdraaien

Het dichtdraaien van de gaskraan kost de schatkist volgend jaar al 300 miljoen euro, oplopend tot 1,5 miljard euro in 2023. Verder trekt het kabinet volgend jaar 100 miljoen euro extra uit voor ondersteuning van de regio Groningen.

De douane en de voedsel- en warenautoriteit NVWA krijgen 92 miljoen euro extra ter voorbereiding op de brexit. De oprichting van het ministerie van Landbouw kost 63 miljoen euro.

Gisteren lekten al cijfers uit over onder andere de koopkracht. Bijna iedereen gaat er volgend jaar op vooruit: 96 procent van de huishoudens ziet de koopkracht stijgen, gemiddeld met 1,5 procent. Werkenden gaan er het meest op vooruit (1,6 procent), gevolgd door gepensioneerden (1,5 procent). Lage inkomens blijven achter met een koopkrachtstijging van 0,9 procent.

Werkende profiteert meest

Vooral werkenden gaan er qua koopkracht op vooruit, met gemiddeld 1,6 procent. Voor gepensioneerden is dat 1,5 procent en bij mensen met een uitkering is het 0,9 procent.

Het gehele voorwoord van de Miljoenennota 2019

Deze eerste begroting van het kabinet Rutte III weerspiegelt de plannen en ambities uit het regeerakkoord. Het kabinet schept ruimte voor investering en versterkt het financiële fundament van de overheid. Met als doel om Nederland sterker te maken, voor alle Nederlanders.

Om met vertrouwen naar de toekomst te kunnen uitzien, onderneemt het kabinet actie. Door te investeren in onder meer onderwijs, defensie, veiligheid en infrastructuur. En door de gaswinning uiterlijk in 2030 te beëindigen, omwille van de veiligheid in Groningen. Tegelijkertijd laat deze begroting een overschot zien van 1 procent van het bbp. Zo kunnen we een beter land doorgeven aan de generaties na ons.

De rijksbegroting is van ons allemaal, en is voor ons allemaal. Dat moet ook gelden voor de economische groei. Het kabinet wil dat alle groepen volgend jaar in hun portemonnee merken dat het goed gaat met de economie. Daarom gaat meer dan 95 procent van de Nederlandse huishoudens er volgend jaar op vooruit.

De fundamenten onder onze welvaart zijn sterk, maar ze zijn geen garantie voor toekomstige voorspoed. In de mondiale economie, waarvan Nederland zo afhankelijk is, bedreigen de brexit en de kans op handelsconflicten de economische groei. Het kabinet bereidt Nederland voor op zulke economische tegenwind door de overheidsfinanciën in 2019 verder op orde te brengen. Maar we zijn er nog niet. De overheidsschuld is nog aanzienlijk hoger dan voor de crisis. Ook het houdbaarheidstekort blijft een aandachtspunt voor het kabinet.

Door zorgvuldig om te gaan met belastinggeld, gericht te investeren en de staatsschuld af te lossen, verstevigt het kabinet de basis onder onze welvaart. Voor nu, en voor in de toekomst. Graag werk ik samen met het parlement aan dat gezamenlijke doel.

Ik kijk uit naar het nieuwe politieke jaar!

Minister van Financiën

Wopke Hoekstra

Miniatuurvoorbeeld
ZIE OOK:

Prinsjesdagcijfers: groot deel Nederlanders gaat erop vooruit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore