'Niet integer'

Malta wil dat Omtzigt stopt met onderzoek moord journaliste

13 september 2018 00:19 Aangepast: 13 september 2018 00:36
Beeld © ANP

Malta is niet blij met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij onderzoekt namens de Raad van Europa of het onderzoek naar de moord op een Maltese journaliste eerlijk is uitgevoerd, maar volgens Malta is hij partijdig en niet integer.

De journaliste, Daphne Caruana Galizia, had machtige vijanden gemaakt met onthullingen over corruptie op het eiland. Het onderzoek naar haar moord heeft daarom internationale belangstelling.

Belangenverstrengeling

De regering zegt in de krant Times of Malta dat ze graag had gewild dat Omtzigt vervangen was. Omtzigt constateerde in zijn eerste rapport over de moord op Galizia dat de rechtsstaat in het land veel gebreken vertoont en dat hetzelfde geldt voor het moordonderzoek. Hij bespeurde belangenverstrengeling tot in de hoogste regionen, tot de premier van het land aan toe.

Dat schoot Malta in het verkeerde keelgat. Een Maltese afgevaardigde in de Raad van Europa - tevens partijgenoot van de Maltese premier - probeerde Omtzigt van de zaak te halen, maar hij stond volgens ingewijden alleen. De Maltese regering laat in de krant Times of Malta weten teleurgesteld te zijn daarin.

Omtzigt heeft binnenkort een nieuwe onderzoeksmissie naar Malta gepland. Hij zegt zich niet te kunnen voorstellen dat de eilandstaat hem de toegang weigert. "Ze zijn medewerking verschuldigd, dus daar reken ik ook op." Rusland en Azerbeidzjan hebben eerder rapporteurs van de Raad van Europa geweigerd, maar een EU-lidstaat nog nooit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore