Asieldebat

Asieldebat: Geen valse hoop putten uit afloop zaak Howick en Lili

12 september 2018 14:12 Aangepast: 13 september 2018 09:26
Mark Habers tijdens het debat. Beeld © ANP

'Het is een uniek besluit in een unieke zaak geweest", zei staatssecretaris Mark Habers tijdens het debat waarin de kwestie Howick en Lili centraal staat. Volgens Frits Wester doen kinderen in soortgelijke situaties er verstandig aan om niet te veel hoop te putten uit de zaak Howick en Lili.

Politiek verslaggever Frits Wester vervolgt: "Want ondanks de zaak waar het hele land een mening over had, verandert er door de kwestie Howick en Lili niets aan het beleid. Iedere asielzaak wordt naar zijn eigen aard beoordeeld, ondanks het beroep dat op de staatssecretaris is gedaan om ruimhartig met zijn bijzondere bevoegdheid om te gaan."

Meer te weten

Tijdens het debat in de Tweede Kamer werd er niet meer bekend waarom Howick en Lili op het allerlaatste moment toch in Nederland mochten blijven nadat de staatssecretaris zijn discretionaire bevoegdheid had gebruikt. De veiligheid van de kinderen was een belangrijk aspect, maar dat was al bekend.

Zijn besluit blijft in verband met de privacy geheim. "Ik heb mijn besluit genomen door te kijken naar de feiten en omstandigheden, in combinatie met het hele dossier. Dat heb ik individueel gedaan", zei Harbers. De staatssecretaris benadrukte meerdere malen dat hij discreet moet zijn.

De druk die GroenLinks en ChristenUnie achter de schermen hebben gevoerd, heeft volgens Harbers ook niet aan dat besluit meegeholpen. "Het is en blijft altijd een individuele weging. Dat is een heel zware en grote verantwoordelijkheid om te nemen." Hij begrijpt dat er bij andere asielzoekers de vraag leeft of zij ook in Nederland kunnen blijven. Maar: "Echte gelijke gevallen bestaan niet. Het is altijd een individuele weging." 

'Ruimer kinderpardon'

De linkse oppositiepartijen vinden dat de kwestie Howick en Lili voor een ruimer kinderpardon moeten zorgen. Zij vinden dat de regeling niet werkt omdat maar heel weinig kinderen via deze regeling hier kunnen blijven. "Ik begrijp de bestuurlijke werking niet van een regeling die als insteek heeft dat 95 procent van de gevallen 'nee' krijgt te horen", zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. 

Hoe zit dat met het kinderpardon?

Het kinderpardon is een regeling voor asielkinderen jonger dan 19 jaar die langer dan 5 jaar in Nederland zijn en een verblijfsvergunning willen. 

Dat klinkt makkelijk, maar er zijn allerlei voorwaarden, onder andere dat ouders actief moeten hebben meegewerkt aan een eventuele terugkeer naar hun land. 

Ook mag bijvoorbeeld het asielkind, de ouders en broers en zussen niet in aanraking zijn geweest met de politie. En je moet bij de asielaanvraag de juiste naam en nationaliteit hebben opgegeven.

Die strenge voorwaarden waren er nog niet in de eerste vier maanden dat het kinderpardon gold, dat was in 2013. Van de ruim 3000 kinderen die toen een aanvraag hebben ingediend, mocht bijna de helft blijven.

Sindsdien zijn dat er veel minder. Van de 2160 kinderen die sindsdien een beroep op het kinderpardon hebben gedaan, mochten er 120 blijven.

 

De SP vindt dat het door de kwestie van Howick en Lili tijd is om met een schone lei te beginnen. "Laat die 400 vergelijkbare gevallen hier blijven. Dit is een unieke kans", zei Jasper van Dijk. Maar Harbers wil daar niet aan. Hij herhaalde dat de zaak Howick en Lili 'een uniek besluit is in een uniek geval'. "En voor de andere gevallen moet dat ook zo blijven", herhaalde Harbers.  "Het is een hele zware en grote verantwoordelijk."

Harbers liet eerder deze week wel weten een onafhankelijke onderzoekscommissie in te voeren om naar langlopende asielzaken te kijken. De PVV noemt zo'n commissie 'politieke lafheid'. Ook heeft hij aan de inspectie gevraagd onderzoek te doen naar de overheid en instanties en die betrokken waren bij Howick en Lili rondom het voorkomen van hun uitzetting. 

'Rutte is boekje te buiten gegaan'

Het CDA vindt dat premier Mark Rutte buiten zijn boekje is gegaan toen hij zich uitliet over de uiteindelijk afgeblazen uitzetting van Lili en Howick. Ook hij had de kwestie moeten overlaten aan staatssecretaris Mark Harbers (Migratie), omdat die de enige is die alle feiten kent.

"Het helpt niet als een minister-president dan roept: we moeten soms hard zijn'', zei Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg over omstreden uitlatingen van de premier op de vrijdag dat de spanningen rond de twee Armeens-Nederlandse kinderen een kookpunt bereikten.

Akhrat (links) bij de Tweede Kamer Akhrat (links) bij de Tweede Kamer

'Schande'

Voorafgaand aan het debat werd er een petitie aangeboden met als doel om nieuwe drama's te voorkomen. De petitie is door 117.500 mensen ondertekend. De 19-jarige Akhrat was naar de Tweede Kamer gekomen om de petitie te overhandigen aan Tweede Kamerleden. Ze vluchtte in 2005 uit Irak en kreeg naar jaren te horen dat ze via een discretionaire bevoegdheid hier mocht blijven.

"Ik heb in tien verschillende azielzoekscentra gewoond. Je hebt daar niets, geen eigen kamer en spanningen tussen bewoners." Ze volgde de zaak rond Howick en Lili op de voet en hoopt dat er toch iets gaat veranderen. "Jarenlang in onzekerheid leven en verhuizen van de ene naar de andere plek, is vreselijk. Je voelt je nergens veilig. Dat mag je kinderen niet aandoen."

Akhrat studeert nu en heeft een bijbaan. "Ik ben gelukkig dat ik met mijn gezin in Nederland mag blijven en hoop dat veel meer mensen dat geluk wordt gegund."

RTL Nieuws / Agnes de Goede
`