De Europese Commissie is eruit. De klok hoeft niet meer te worden verzet. Wat voorzitter Jean-Claude Juncker betreft mogen lidstaten nu zelf bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven.
Dat zei Juncker in zijn 'Europese Troonrede' in Straatsburg, ook wel de State of the Union genoemd zoals in de Verenigde Staten.
De Europese Commissie stelt voor om de omschakeling tussen winter- en zomertijd in Europa vanaf 2019 af te schaffen.
EU-parlement
"De tijd dringt", zei de Luxemburger. Hij hoopt dat het EU-parlement en de EU-landen het ermee eens zijn dat de omschakeling van de tijd moet worden afgeschaft. De EU-landen moeten nog een standpunt bepalen.
Regeringen van de lidstaten moeten uiterlijk in maart volgend jaar aan Brussel melden of ze in 2019 overschakelen op permanente zomer- of wintertijd.
Zelf beslissen
Juncker zegt dat er weinig enthousiasme is voor het feit dat de EU het verzetten van de klok nu bij wet regelt. "Op basis van het subsidiariteitsbeginsel moeten de lidstaten zelf kunnen beslissen of hun inwoners in de zomer- of wintertijd leven", zei Juncker.
Zomertijd: risico op slaaptekort
Versnippering
De Europese Commissie doet nu een wetgevingsvoorstel. Dat moet ervoor zorgen dat buurlanden hun eventuele aanpassingen coördineren. Anders zou er een wir-war aan tijdzones in de EU komen.
Ook wil de Commissie voorkomen dat versnippering ontstaat doordat sommige lidstaten de omschakeling tussen winter- en zomertijd behouden terwijl die elders is opgeheven.
'De mensen willen het'
Twee weken geleden werd bekend dat de Europese Commissie zo snel mogelijk een eind wil maken aan het verzetten van de klok in Europa. Wat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker betreft gaat Europa leven volgens de huidige zomertijd. "De mensen willen het, wij doen het", zei hij.
De Luxemburger baseerde zich op een enquête onder miljoenen Europeanen. Een meerderheid van 80 procent blijkt voor afschaffing te zijn.

Voorbereidingen treffen
Violeta Bulc, commissaris voor Vervoer heeft het over een 'zeer ambitieuze planning'. "Burgers zullen volgend jaar al het verschil ervaren." Ze roept de lidstaten en het bedrijfsleven op de nodige voorbereidingen te treffen 'om een gecoördineerde aanpak in de hele EU te waarborgen'.
Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de landen daarna niet meer op eigen houtje seizoensgebonden tijden invoeren.
Op zondag 1 maart 2019 gaat de klok in de hele EU voor het laatst een uur vooruit naar zomertijd, stelt Brussel voor. Mocht een lidstaat standaard voor de zomertijd kiezen, dan gaat de klok eind oktober niet meer terug. Kiest een land permanent voor wintertijd, dan gaat de klok daar voor de laatste keer op 27 oktober 2019 een uur achteruit.