Live-debat

Live: wat gaat de kwestie Howick en Lili veranderen in de politiek?

12 september 2018 09:00 Aangepast: 12 september 2018 13:44
Lili en Howick tijdens een eerdere rechtszaak. Beeld © RTL Nieuws

De gebeurtenissen rond Howick en Lili hebben de pijnlijke punten van ons asielbeleid blootgelegd. De Tweede Kamer praat vandaag over hoe dit soort schrijnende zaken voorkomen kunnen worden. Volg hier live het asieldebat.

De linkse oppositiepartijen ijveren voor een ruimer kinderpardon. Zoals de SP. "De zaak Howick en Lili is een ongelooflijke thriller geweest. We moeten voorkomen dat dit opnieuw gebeurt", zegt Kamerlid Jasper van Dijk.

De SP wil dan ook dat de overige 400 kinderen die in een vergelijkbare situatie als Howick en Lili verkeren, hier in Nederland mogen blijven.

In hun maag

Binnen de coalitie is de kwestie een twistpunt. CDA en VVD verwijzen naar het regeerakkoord. Maar D66 en vooral ChristenUnie zijn voor een ruimhartige asielbeleid en uitbreiding van het kinderpardon maar zij scharen zich tegelijkertijd ook achter het regeerakkoord. Daarin staat dat er geen ruimer kinderpardon gaat komen.

De partijen zullen daarom vooral pleiten voor maatregelen die schrijnende situaties tegen kunnen gaan. Zo willen zij het opstapelen van procedures voorkomen en vinden zijn zij dat er efficiëntere procedures voor asielzoekers moeten komen. Dat is geen nieuw geluid. De vraag is dan ook: hoe kan dat geregeld gaan worden?

Volg het debat hier live (vanaf 10.00 uur):

Meer over de kwestie?

Staatssecretaris Mark Harbers kondigde gisteren aan dat hij een onafhankelijke commissie gaat instellen die naar het probleem van asielzoekers gaat kijken die keer op keer nul op het rekest krijgen maar wel in Nederland verblijven. Over de invulling en uitvoering zullen ongetwijfeld veel vragen komen van de Kamerleden. 

Ook zullen Kamerleden veel vragen hebben over de kwestie Howick en Lili. Wat heeft de doorslag gegeven dat zij mochten blijven? En wat heeft er zich achter de schermen afgespeeld? De staatssecretaris zal weinig willen zeggen omdat het een individuele kwestie is. Hij liet gisteren wel weten twee onderzoeken in te stellen.

`