Nieuwe overheidscampagne

53 miljoen euro om ongewenste zwangerschappen te voorkomen

12 september 2018 06:00 Aangepast: 12 september 2018 06:20

Scholen gaan de komende jaren meer aandacht besteden aan anticonceptie en veilige seks om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Ook komt er een landelijke campagne gericht op tieners, migranten en laagopgeleiden over anticonceptie en de gevolgen van onbedoelde zwangerschappen.

Dat heeft ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis besloten. Hij geeft 53 miljoen euro uit aan de nieuwe aanpak.

Risicogroepen

Blokhuis is opgetogen en denkt dat ondanks het lage aantal tienerzwangerschappen in Nederland, het toch noodzakelijk is. "In vergelijking met andere landen heeft Nederland lage cijfers als je kijkt naar tienermoeders en abortussen. Maar daar staat tegenover dat 1 op de 5 vrouwen in ons land ooit onbedoeld zwanger is geweest. Er valt dus ook nog veel extra werk te verzetten."

De voorlichtingscampagne zal zich richten op specifieke risicogroepen. "We gaan er voor zorgen dat bijvoorbeeld jonge mensen, migranten en laag opgeleiden beter de weg weten te vinden weten naar goede informatie over anticonceptie. En voor iedereen die toch onbedoeld zwanger wordt, verbeteren we de kwaliteit en beschikbaarheid van goede kennis, informatie en keuzehulpgesprekken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Niet weten dat je 9 maanden zwanger bent, komt in de beste families voor

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore