Ga naar de inhoud
Kinderpardon

Valse hoop voor 400 asielkinderen na besluit Howick en Lili?

Nieuwe hoop voor kinderen die in dezelfde situatie zitten als Howick en Lili? Beeld © RTL Nieuws

Het besluit dat de Armeense tieners Howick en Lili in Nederland mogen blijven, zorgt voor nieuwe hoop bij asielkinderen voor wie uitzetting dreigt. Het gaat om zo'n 400 kinderen. "We pleiten ervoor dat er ook voor die kinderen een oplossing komt", zegt Defense for Children. Het kabinet weigert vooralsnog.

Er zijn in Nederland meer kinderen die grote overeenkomsten vertonen met Howick en Lili. Martin Vegter van Defense for Children zegt dat er in Nederland zo'n 400 kinderen zijn die net als Howick en Lili langer dan 5 jaar in Nederland wonen en nog geen verblijfsvergunning hebben.

"Het overgrote deel verblijft in gezinslocaties en zit al zeer lang in onzekerheid. Wij pleiten ervoor dat er voor die kinderen ook een oplossing komt."

Staatssecretaris heeft iets uit te leggen

Doordat Howick en Lili mogen blijven, lijken er juridische aanknopingspunten te zijn, zegt hoogleraar migratierecht Ashley Terlouw. "Ik denk dat advocaten in elk geval aanspraak maken op het gelijkheidsbeginsel. Zij zullen zeggen: mijn situatie is precies hetzelfde, staatssecretaris leg eens uit waarom deze kinderen niet mogen blijven. Dan heeft de staatssecretaris iets uit te leggen."

De kinderrechtenactivisten van Defense for Children willen dat het kabinet komt met een regeling voor de honderden kinderen. "Ik denk dat dit laat zien dat er heel veel mensen zijn die het er niet mee eens zijn om kinderen na zo'n lange tijd nog terug te sturen naar een land dat hen onbekend is en waar ze helemaal niets hebben. Neem voor kinderen voor wie hetzelfde geldt, hetzelfde besluit."

Van kansloos naar blijven: zo ging de procedure van Howick en Lili

Een tijdlijn van de procedure van Howick en Lili.

Politiek commentator Frits Wester heeft er een hard hoofd in dat ook die kinderen straks mogen blijven. "Ik snap die hoop heel goed. Maar een verruiming van dat kinderpardon, waar al heel veel om te doen is geweest, zie ik er echt niet van komen. Daar zijn ook afspraken in het regeerakkoord over gemaakt. Het is in elk geval nog lang niet klaar. Eerst is er woensdag een debat over deze zaak."

Premier Mark Rutte zegt tegen RTL Nieuws dat er door het besluit om Howick en Lili te laten blijven, geen nieuwe discussie komt over een kinderpardon.