Ga naar de inhoud
Politiek

Kamer schrikt van kritisch Amnesty-rapport over opvang vluchtelingen Curaçao

Vluchtelingen worden opgesloten in gevangenissen zonder voldoende slaapplaatsen met smerige matrassen. Beeld © Amnesty International

Partijen in de Tweede Kamer reageren geschrokken op een kritisch rapport over de mensenrechten op Curaçao.

Amnesty International concludeert in een vanochtend verschenen rapport dat Curaçao mensenrechten schendt van asielzoekers uit Venezuela. De regering van Curaçao bestrijdt dat, maar gaat de asielopvang verbeteren.

Erbarmelijke omstandigheden

Volgens Amnesty is er geen functionerende asielprocedure op het eiland en is de asielopvang slecht. De omstandigheden waar Venezolanen worden opgesloten zijn erbarmelijk en mensen krijgen geen bescherming. Ook worden kinderen van opgesloten asielzoekers gescheiden van hun ouders, zo is het beleid.

Curaçao
Lees ook:
Curaçao schendt mensenrechten asielzoekers uit Venezuela: 'Bewakers behandelen ons als dieren'

Curaçao zegt dat sinds 2012 'nagenoeg 8000 Venezolanen in aanmerking zijn gekomen voor een verblijfsvergunning'. Volgens de regering van het eiland verblijven daarnaast nog 6000 illegale Venezolanen op het eiland. Dat is een gigantisch aantal voor het kleine eiland, zo vindt de regering. "Nederland zou 1,5 miljoen vluchtelingen moeten aannemen om tot een vergelijkbare situatie als Curaçao te geraken."

Curaçao houdt zich wel degelijk aan internationale wetten en verdragen, zegt de regering. "De overheid betreurt de perceptie dat er op Curaçao mensenrechten geschonden worden", staat in de verklaring. Curaçao erkent dat 'ruimte voor verbetering is' in de gevangenissen waar vreemdelingen worden opgesloten. Ook komt er financiële hulp vanuit Nederland om de detentieruimtes te verbeteren.

Kamer reageert geschrokken

D66-Kamerlid Maarten Groothuizen is geschrokken van de berichten. "We maken ons zorgen over hoe er met de Venezolaanse vluchtelingen wordt omgegaan op Curaçao. Het scheiden van kinderen van hun ouders is onacceptabel. D66 wil van het kabinet weten hoe Nederland Curaçao kan helpen bij het waarborgen van de fundamentele rechten van de vluchtelingen."

GroenLinks wil onmiddellijk actie van het Nederlandse kabinet. "Geen mens zou in ons Koninkrijk moeten vrezen voor de mensonterende behandelingen die in het rapport van Amnesty worden beschreven, zoals seksuele mishandeling en het scheiden van ouders en kinderen", zegt Kamerlid Bram van Ojik in een reactie. "GroenLinks vindt dat de Nederlandse regering te lang nalatig is geweest in het toezicht op het tot stand komen van eerlijke en rechtvaardige asielprocedures op het Caribische deel van het Koninkrijk."

Regeringspartij VVD ziet vooral een verantwoordelijk voor Curaçao. “Dit rapport onderstreept dat de overheid van Curaçao nog een flinke klus heeft aan de opvang van en zorg voor asielzoekers", zegt VVD-Kamerlid André Bosman. "Zoals we dat van elk land mogen verwachten, verwacht de VVD ook dat Curaçao verantwoordelijkheid neemt en dus deze aanbevelingen serieus neemt."

Hoogzwanger autoramen wassen: Angie zoekt beter leven buiten Venezuela

01:07
In Venezuela is geen werk te krijgen, bijna een derde van de bevolking zit thuis. Voor miljoenen Venezolanen reden om naar een ander land te trekken.