Kritisch rapport Amnesty

Curaçao schendt mensenrechten asielzoekers uit Venezuela: 'Bewakers behandelen ons als dieren'

09 september 2018 23:59 Aangepast: 10 september 2018 00:00
Mannenslaapzaal met matrassen in de gevangenis waar asielzoekers worden opgevangen. Beeld © Amnesty International

Curaçao schendt mensenrechten van asielzoekers uit Venezuela. Dat concludeert Amnesty International in een kritisch rapport. Zo worden Venezolanen opgesloten onder erbarmelijke omstandigheden en krijgen ze geen bescherming.

Miljoenen Venezolanen zijn hun land ontvlucht, nu de economie is ingestort. Naar schatting zo'n vijf- tot vijftienduizend Venezolanen zijn naar Curaçao gevlucht. Maar daar is is geen duidelijke, eerlijke asielprocedure en geen goede asielopvang.

Geen asielprocedure

Volgens Amnesty International geeft Curaçao de Venezolanen geen goede bescherming. Zo is er geen fatsoenlijke procedure. "Het lukt op dit moment geen enkele Venezolaan om asiel aan te vragen en dat is heel bedenkelijk", zegt Amnesty-directeur Eduard Nazarski. "Veel Venezolanen worden opgesloten, gedetineerd en dat is niet conform internationaal recht. Ook worden ze heel slecht behandeld. Dat zijn drie redenen om te zeggen: dit kan zo niet."

Vluchtelingen worden opgesloten in gevangenissen zonder voldoende slaapplaatsen met smerige matrassen. Vluchtelingen worden opgesloten in gevangenissen zonder voldoende slaapplaatsen met smerige matrassen.

Opvang in gevangenis

De opvang is "belabberd", zegt Nazarski. "Opvang is er niet, wel een gevangenis. In die gevangenis zijn de omstandigheden echt heel slecht. Mensen worden opgesloten in gevangenissen zonder voldoende slaapplaatsen met smerige matrassen. Mensen zeggen: we worden uitgebuit, mishandeld, geslagen, we worden geïntimideerd. Het rapport wemelt van de wrange voorbeelden."

In het rapport wordt een illegale Venezolaan geciteerd. "Sommige bewakers behandelen ons als dieren", zegt een man uit Venezuela. Mensen worden onderworpen aan "bestraffende en vernederende behandeling", schrijft Amnesty International. Ook zijn verschillende gevallen van mishandeling en seksueel misbruik gemeld. "Bewakers zouden seksuele handelingen vragen in ruil voor maandverband en zeep", zo staat in het rapport.

Kinderen gescheiden van ouders

Op Curaçao worden kinderen van opgesloten asielzoekers gescheiden van hun ouders, zo is het beleid. Kinderen worden dan in pleegzorg en in een kindertehuis geplaatst. Dat kan niet, vindt Amnesty-directeur Nazarski. "Als er een protocol voor is, dan moet dat volgens internationaal recht zijn. Het internationaal recht is duidelijk: het belang van het kind moet voorop staan. Kinderen van hun ouders scheiden is niet in het belang van het kind".

'Nederland moet verantwoordelijkheid nemen'

"Ik denk dat de Curaçaose regering moet erkennen dat er een probleem is", zegt Nazarski, "En Nederland moet zijn verantwoordelijk nemen als grootste land in het Koninkrijk." Curaçao is een zelfstandig land, met een eigen kabinet, maar binnen het Koninkrijk der Nederland. "In het Koninkrijk is afgesproken dat mensenrechten gewaarborgd moeten zijn", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Reken maar dat een aantal partijen in de Tweede Kamer nu actie van het Nederlandse kabinet willen."

Onze correspondent Sandra Korstjens is op Curaçao. Vanavond, in onze uitzending van 19.30 uur een reportage over de opvang op het eiland.

Hoogzwanger autoramen wassen: Angie zoekt beter leven buiten Venezuela

In Venezuela is geen werk te krijgen, bijna een derde van de bevolking zit thuis. Ook zijn er tekorten aan voedsel en water. Voor miljoenen Venezolanen reden genoeg om naar een ander land te trekken.
Miniatuurvoorbeeld
Hopen cash

Zo ziet hyperinflatie eruit in Venezuela: stapels geld voor een kip

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore