Asielprocedure

Moeder Howick en Lili dreigde met zelfmoord

09 september 2018 17:53 Aangepast: 10 september 2018 07:28
Lili en Howick Beeld © RTL Nieuws

De moeder van Howick en Lili heeft met zelfmoord gedreigd nadat de rechter vrijdagavond had bepaald dat de uitzetting van de kinderen door mocht worden gezet. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws. Gistermiddag werd bekend dat de kinderen toch hier mogen blijven.

Vanwege 'actuele ontwikkelingen in de zaak' liet het ministerie van Justitie en Veiligheid gistermiddag om 15.30 uur weten dat de kinderen op het allerlaatste toch niet zouden worden uitgezet.

Dat nieuws kwam naar buiten enkele uren nadat het vliegtuig met de kinderen had moeten vertrekken richting Armenië. De moeder van Howick en Lili woont daar sinds vorig jaar zomer.

'Geweldig'

"Het is geweldig dat het op het laatste moment goed komt. Eerst geloof je het niet, dan begin je het te beseffen. Het kan niet beter", reageert Howick vandaag in een interview met het NOS Jeugdjournaal.

"Na 10 jaar van stress, onzekerheid, verdriet en boosheid, dat je dan nu weet dat alles gaat veranderen." De kinderen hopen met hun moeder te worden herenigd. 'Het is wel onze droom om met zijn drieën samen te wonen." 

De moeder liet gisteren aan het AD weten 'er geen woorden voor te hebben'. Of zij nu terug naar Nederland mag komen, is nog niet bekend. Dat komt ongetwijfeld volgende week aan de orde.

Opvangadres

Howick en Lili verlieten gisteravond plotseling hun opvangadres in Wijchen. De advocaat van de kinderen laat weten dat het de keuze van de kinderen zelf is geweest. Ze vertrokken te voet. Het was onduidelijk waar ze waren en of ze waren ondergedoken. 

Druk opvoeren

Volgens politiek verslaggever Floor Bremer zijn het D66 en ChristenUnie geweest die de situatie onhoudbaar achtten. "Een klopjacht op twee gevluchte kinderen, dat is op geen enkele manier te verantwoorden. Daarom is de druk op staatssecretaris Harbers opgevoerd."

Miniatuurvoorbeeld
Opgelucht

Moeder Howick en Lili opgelucht: 'Ik heb er geen woorden voor'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore