Affaire Pechtold

D66-top zwijgt over Pechtold, leden worstelen met affaire

07 september 2018 17:50 Aangepast: 07 september 2018 19:16

Vice-premier Kajsa Ollongren vindt de kwestie rondom Pechtold privé en wil er daarom niets over zeggen. Maar een groep D66'ers in het land noemt de zaak allang niet meer een privékwestie en is bang voor schade aan hun partij, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. "Hij zou de eer aan zichzelf moeten houden."

Nu de zaak zo in de openbaarheid is gekomen, schaadt het ook de beeldvorming rondom de leider en dus ook de partij, zeggen kritische D66'ers tegen RTL Nieuws.

Er is sprake van verdeeldheid, zeggen leden tegen RTL Nieuws. Volgens sommigen neemt de onrust toe. Maar er zijn ook D66'ers die de zaak puur en alleen een privékwestie noemen. D66-prominenten Jan Terlouw en Boris van der Ham houden de lippen op elkaar over de kwestie. "Ik ga hier helemaal niets over zeggen", zegt Terlouw desgevraagd. 

Karaktermoord 

Deze week deed een ex van Pechtold in weekblad Privé een boekje open over haar relatie met de D66-leider. De vrouw in kwestie, de 37-jarige Anne Lok uit Meppel, stapte als D66-steunraadslid op in de gemeenteraad van Meppel. "Hij dreigt karaktermoord op mij te plegen, mij als labiel en gestoord weg te zetten", motiveerde ze haar vertrek in een brief aan de burgemeester.

'Pechtold moet verklaring geven'

'Ongemakkelijk en pijnlijk' wordt de zaak genoemd. Saskia Verheij, fractievoorzitter in Goes wil daarom een vervolgactie van Pechtold. "We hoeven niet alle details te weten maar ik vind wel dat Pechtold een statement moet geven". De D66-fractievoorzitter vervolgt: "Hij is onze voorman en dit is voor de beeldvorming heel vervelend. Dus het zou goed zijn als hij aan zijn leden een bericht geeft."

De jongerenafdeling van D66 ondersteunt deze oproep, net als de D66-fractievoorzitters in Weert  en Zandvoort. "Je hebt recht op je privéleven, maar Pechtold is zo'n prominent figuur. Hoe je het ook wendt of keert, dit straalt wel af op hem en dus raakt het ook de partij. We staan voor openheid en transparantie; daar zijn we voor. Dus een verklaring uit Pechtolds mond zou goed zijn", zegt Marie Michelle Stokbroeks uit Weert. 

Worden erop aangesproken

Michiel Hermsen, fractievoorzitter in Zandvoort, gaat nog een stap verder: "Het zou chique van Pechtold zijn als hij zou opstappen. Dit is gewoon niet goed voor de partij." Hermsen vervolgt: "We zijn een partij die staat voor integriteit en openheid. Hij had zijn relatie met het duo-raadslid voor D66 moeten melden in het kader van belangenverstrengelingen. Het is allemaal erg onhandig van hem. Het gaat stemmen kosten."

Fractievoorzitter Jeannet Bos van D66 in Meppel, de gemeente waar de ex van Pechtold vandaan komt, wil een duidelijk standpunt van de partij in de affaire-Pechtold. Bos baalt ervan dat ze als D66-politica aangesproken wordt op de verbroken liefdesaffaire van Pechtold met Anne Lok. Ook andere raadsleden die RTL Nieuws gesproken heeft, erkennen dit en balen ervan.

'Puur privé'

Andere D66'ers vinden de zaak puur privé. "Inhoudelijk is het niet relevant. Het staat ver van de partij", zegt D66-fractievoorzitter Jetze Luhoff uit Groningen. 

D66'er Erik Boog, voorzitter van de werkgroep integriteit van de bestuurdersvereniging van D66, wil de woordvoering over Alexander Pechtold aan het landelijk bestuur overlaten. "Wij hebben geen enkele bemoeienis bij individuele zaken."

Partijvoorzitter Letty Demmers liet gisteren al aan RTL Nieuws weten dat het echt om een privékwestie gaat. De beschuldigingen die worden gedaan zijn niet van invloed op de partij, vindt zij. "Alleen als het de partij schade aan doet en het dus een politieke kwestie wordt, zal dat veranderen en zullen er vragen zijn."

'Uiterst triest'

Pechtold zei woensdag nog niet aan opstappen te denken tegen RTL Nieuws. Wel zegt hij dat er een keerzijde aan het verhaal is. Maar hij kan en wil dat niet vertellen om haar niet verder in de put te helpen.

Vandaag laat hij weten dat hij het daarbij echt wil laten. 

Miniatuurvoorbeeld
Harde beschuldiingen

Harde beschuldigingen aan adres Pechtold: 'Dit is voor elke politicus schadelijk'

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore