Van tafel

Plan om arbeidsgehandicapten onder minimumloon te betalen geschrapt

06 september 2018 19:05 Aangepast: 06 september 2018 20:01
Pauline Gransier was woedend over het plan Beeld © RTL Nieuws

Het omstreden plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon gaat van tafel. Dat bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

Het idee was om arbeidsgehandicapten minder te betalen, zodat er geld werd bespaard en arbeidsgehandicapten goedkoper werden voor werkgevers.

Er heerste al lange tijd grote woede over het plan van staatssecretaris Van Ark (Werkgelegenheid). Nu is het kabinet tot de conclusie gekomen dat de plannen in de praktijk te ingewikkeld en onuitvoerbaar zijn.

Kritiek

Bedoeling van het plan, dat meer mensen aan het werk moest krijgen, was dat arbeidsgehandicapten betaald zouden krijgen naar productiviteit. Is iemand voor de helft afgekeurd, dan zou de baas maar de helft betalen. Via de gemeente konden arbeidsgehandicapten wel een uitkering aanvragen tot het minimumloon. 

Daardoor zouden arbeidsgehandicapten minder aanvullend pensioen opbouwen, omdat je over een uitkering geen pensioen kunt opbouwen. Ook houden mensen met een arbeidsbeperking minder geld over als ze een partner hebben of eigen vermogen, omdat ze dan geen recht hebben op een uitkering. Arbeidsgehandicapten vonden het plan onmenselijk.

'Verstandig om stekker eruit te trekken'

Politiek commentator Frits Wester: "Als een staatssecretaris tot de conclusie komt dat een plan zoals afgesproken in het regeerakkoord niet uitvoerbaar is, dan is het heel verstandig om op tijd te zeggen we trekken de stekker eruit. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Miniatuurvoorbeeld
Minder dan minimumloon

Woede over plannen arbeidsgehandicapten: 'Dit is onmenselijk'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore