Ga naar de inhoud
Privéleven op straat

Harde beschuldigingen aan adres Pechtold: 'Dit is voor elke politicus schadelijk'

Ophef in Den Haag nu er harde beschuldigingen over het privéleven van D66-leider Alexander Pechtold op straat liggen. "Of het nu waar is of niet, dit soort beeldvorming is voor iedere politicus schadelijk", stelt politiek commentator Frits Wester.

Anne Lok had een tijd lang een relatie met D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold. Vanmorgen werd bekend dat het duoraadslid van de gemeente Meppel is opgestapt omdat ze vreest voor haar geloofwaardigheid.

In weekblad Privé beschuldigt de 36-jarige vrouw Alexander Pechtold ervan dat hij haar gedwongen zou hebben tot een abortus. Ook beschuldigt ze hem van wangedragingen tijdens hun relatie. Lok is opgestapt als D66-raadslid in Meppel. Ze schrijft in een verklaring te vrezen dat ze zo besmeurd zal worden door Pechtold, dat ze niet anders kan dan stoppen als duo-raadslid.

Anne Lok over haar relatie met Alexander Pechtold

D66-lid Anne Lok deed aan tafel bij Twan Huys haar verhaal over de relatie met Alexander Pechtold.
D66'er
Anne Lok
D66'er Meppel opgestapt na 'pijnlijk einde' aan relatie met Pechtold

Vergrootglas

Politiek commentator Frits Wester: "Je ziet de afgelopen jaren duidelijk een verschuiving als het gaat om de berichten van het privéleven van de politici. Ze komen steeds meer onder een vergrootglas te liggen."

Wester vervolgt: "Als dingen uit de relationele sfeer, die heel privé zijn, zo prominent op straat komen te liggen, doet dat de beeldvorming van een politicus nooit goed. Iedereen heeft opeens een mening over hoe hij zich in zijn privéleven gedraagt, of dat nu waar is of niet."'

'Denk niet aan opstappen'

Pechtold wil tegen RTL Nieuws niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Hij zegt zich niet in haar verhaal te herkennen. Hij laat weten aan geen opstappen te denken. Wel zegt hij dat er een keerzijde aan het verhaal is. "Maar ik kan en wil dat niet vertellen om haar niet verder in de put te helpen", zegt Pechtold. "Persoonlijk is het allemaal uiterst triest."