Ga naar de inhoud
Politiek

VVD wil onveilige speeltoestellen sluiten na fouten inspectie

Het speeltoestel waarop Maurycy om het leven kwam. Beeld © RTL Nieuws

Regeringspartij VVD wil dat speeltoestellen waarvan de veiligheid niet gegarandeerd is, per direct gesloten worden. Dat zegt de partij nadat de NVWA fouten erkende bij de inspectie van een springkussen.

Door die fouten kwam de 4-jarige Maurycy Biernacki om het leven. De NVWA ging door het stof naar aanleiding van een omhulling van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

ZIE OOK: Familie omgekomen Maurycy (4) blij met erkenning NVWA

De fatale val van Maurycy had voorkomen kunnen worden. De inspectie van de NVWA had moeten zien dat het kussen onveilig was maar verzuimde het buiten gebruik te stellen. Ook de certificaten van goedkeuren deugden niet.

'Ongekend lang' geduurd

Aanvankelijk ontkende de NVWA dat er fouten gemaakt waren. Volgens de VVD heeft de erkenning veel te lang geduurd. "Het gaat hier om een verschrikkelijke gebeurtenis, waar fout na fout is gemaakt", zegt de partij.

"Hoewel dit het verdriet van de ouders niet minder maakt, is het terecht dat de NVWA de volledige verantwoordelijkheid op zich neemt. Dit heeft echter wel ruim twee jaar geduurd na het fatale incident en de aanscherping van de regels. Ongekend lang."

'Tranen over mijn wangen'

Naast erkenning van de aansprakelijkheid, laat de NVWA haar eigen handelen nu onafhankelijk onderzoeken. Om zeker te weten dat er geen fouten zijn gemaakt bij andere inspecties van speeltoestellen, worden die nu opnieuw tegen het licht gehouden.

De familie is blij met de erkenning. "De tranen liepen over onze wangen toen we het hoorden", zei Maurycy's oom Vincent Pover. Sinds de dood van Maurycy voerde de familie een strijd om de schuldigen aansprakelijk te stellen.

Familie nog altijd kapot van dood Maurycy

Vader en moeder zijn ruim twee jaar later nog altijd kapot van verdriet. Oom Vincent Pover, die elk weekend met zijn neefje was, doet een poging om het verdriet van de familie onder woorden te brengen.