RTLZ

Minister Blok had veel contact met andere landen na omstreden uitspraak

04 september 2018 00:35 Aangepast: 04 september 2018 13:34
Minister Stef Blok. Beeld © ANP

Minister Stef Blok en zijn ambtenaren moesten flink aan de bak om het brandje rondom zijn omstreden uitspraken over de multiculturele samenleving te blussen. Er was veel contact met ontevreden landen, zoals met Suriname, Australië en landen in de Antillen. Blok noemde Suriname eerder 'een failed state'.

Correctie

Dit bericht is aangepast. In het oorspronkelijke bericht stond dat minister Blok 37 keer contact heeft gehad met Suriname over zijn omstreden uitspraken. Dit is onjuist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in een WOB-verzoek 37 documenten verstrekt over Suriname.

Dat gebeurde op een besloten bijeenkomst op 10 juli. Hij suggereerde dat er geen landen zijn met een multiculturele samenleving waar bevolkingsgroepen probleemloos met elkaar samen leven. Blok bood daarvoor zijn verontschuldigingen aan.

ZIE OOK: Stef Blok betuigt nogmaals spijt over omstreden Suriname-uitspraken

Uit documenten die het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijgegeven na een WOB-verzoek, blijkt dat Blok en zijn ambtenaren contact hadden met diverse landen na zijn uitspraak. Hij stuurde ook een excuusbrief aan het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Suriname is niet het enige land waarmee Blok iets goed te maken had. De minister had ook contact met de Antillen.

Excuses aangeboden

De uitspraken van Blok deden veel stof opwaaien. De PvdA wilde zelfs dat de Tweede Kamer van reces zou terugkeren om de uitlatingen van Blok te bespreken. De minister bood meerdere keren zijn excuses aan. Maar daarmee is de kous niet af. Blok wacht deze week een zwaar debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Dit zei Blok over zijn uitspraak:

`