Politiek

Moeder van Howick en Lili weigert alle hulp: 'Ze is nooit komen opdagen'

03 september 2018 20:44 Aangepast: 04 september 2018 01:00
Moeder Armina (36) is een jaar geleden het land uitgezet en weigert sindsdien alle hulp.

De moeder van asielkinderen Howick en Lili weigert in Armenië alle hulp. Dat bevestigen Armeense instanties en de Migratiedienst in gesprekken met RTL Nieuws. "Ze heeft zich nooit gemeld, terwijl we er juist voor haar en de kinderen willen zijn."

Volgens de baas van de tijdelijke opvang waar Howick en Lili waarschijnlijk terecht zullen komen als ze naar Armenië worden gestuurd, wil moeder Armina nergens aan meewerken. "We hebben haar meerdere keren uitgenodigd, maar we hebben nog nooit contact gehad met haar", zegt directrice Mira Antonyan tegen RTL Nieuws.

'Protest'

De organisatie is onafhankelijk en wordt gefinancierd door Armenen die in New York wonen en door grote organisaties als UNICEF. 

"We hebben meerdere keren contact met moeder Armina gezocht. Via Facebook, Nederlandse organisaties en brieven. Armina heeft één keer een brief aan ons gestuurd om te protesteren. Ze schreef: 'Waarom beloof je onderdak voor mijn kinderen? Je kunt toch niet alle diensten aanbieden die er in Nederland zijn?'"

Miniatuurvoorbeeld

Moeder Armina woont in een flatje zonder verwarming en warm water.

'Klein flatje'

De 36-jarige moeder Armina werd vorig jaar teruggestuurd naar Armenië. Haar kinderen Howick (13) en Lili (12) liet ze onderduiken bij een bevriend pleeggezin ergens in Nederland. Het is de bedoeling dat de kinderen voor aanstaande zaterdag ook teruggestuurd gaan worden naar Armenië. De Raad van State oordeelde twee weken geleden al dat uitzetting niet tegen de regels is.

Moeder Armina beweert steeds dat ze in Armenië niet voor haar kinderen kan zorgen. Ze woont in een buitenwijk in een éénkamerappartement met een eigen keukentje en sanitair. Ze heeft geen warm water en geen verwarming. In de winter is het ijskoud. 

"Maar ze weigert ook al onze hulp om bijvoorbeeld werk te vinden of een beter leven op te bouwen", zegt Armen Ghazaryan. Hij is het hoofd van de Armeense Migratiedienst. Volgens Ghazaryan is er allerlei hulp waar moeder Armina gebruik van kan maken. "Het is niet zo dat we haar een nieuw huis geven, maar we staan wel klaar om haar te helpen met een re-integratieprogramma". Hij vervolgt: "We willen haar helpen om op twee benen te staan zodat ze zelf haar kinderen kan opgroeien. Maar ze weigert alles."

Ook Nederlandse instellingen concludeerden eerder al dat moeder nergens aan mee wil werken. Het wantrouwen is groot.  

Zo ziet de opvang eruit:

Verslaggever Floor Bremer ging kijken bij de mogelijke opvanglocatie van de kinderen. 

'Weigert ons te woord te staan'

Ook RTL Nieuws probeerde meerdere malen om in Armenië met Armina in contact te komen. Om met haar te praten over haar situatie. Maar verschillende verzoeken leidden tot niets. De moeder weigert tot op heden RTL Nieuws te woord te staan. 

Armina schijft vandaag in een brief in het AD dat haar kinderen Howick en Lili last hebben van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Volgens haar is er alleen in Nederland goede hulp voor deze geestelijke aandoening. Mira Antonyan, de baas van de tijdelijk opvang waar Howick en Lili waarschijnlijk terecht gaan komen, is het daar niet mee eens. "We hebben veel kennis over kinderen met PTSS. We behandelen honderden kinderen en hebben jarenlange ervaring."

'Ouderlijke macht'

Armina heeft nog altijd de ouderlijke macht over de kinderen. Als ze geen toestemming geeft, kunnen Armeense autoriteiten niets. De baas van het opvangcentrum vervolgt: "We staan aan de kant van de kinderen. Als de moeder meehelpt, kunnen we samen mooie dingen bereiken. Dan kunnen we een plan maken en bijvoorbeeld bekijken naar welke school de kinderen moeten."

Aan de andere kant snapt de baas van de opvangorganisatie ook de gevoelens van Armina. "De moeder vecht voor het geluk voor haar kinderen. Begrijpelijk." Maar ze vindt ook dat Armina verantwoordelijkheid moet nemen. Ze is ook bang dat de moeder misbruik maakt van alle steun die ze krijgt.

'Regeringspartijen gaan niets meer doen'

Thumbnail

Staatssecretaris Harbers is niet van plan de uitzetting terug te draaien

Haagse bronnen melden aan RTL Nieuws dat volgens ingewijden de vier regeringspartijen niets zullen doen om de uitzetting tegen te gaan. De vier regeringspartijen willen er wel voor zorgen dat de opvang in Armenië zo goed mogelijk is.

De oppositiepartijen voeren onderwijl nog wel de druk op en gaan morgen tijdens het vragenuurtje aan de staatssecretaris vragen om toch gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid, een unieke maatregel om de kinderen nog hier te houden.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede en Floor Bremer
`