Politiek

Hoogleraar doet dringende oproep aan Tweede Kamer: 'Uitzetten Lili en Howick slecht voor gezondheid'

03 september 2018 17:00 Aangepast: 04 september 2018 05:19
Erik Scherder. (archieffoto) Beeld © Bill Tanaka

Hoogleraar Erik Scherder heeft in een brief een dringende oproep gedaan aan alle Tweede Kamerleden. De neuropsycholoog roept op om asielkinderen Howick en Lili niet naar Armenië te sturen vanwege hun PTSS-syndroom. Ook oppositiepartijen voeren de druk op staatssecretaris Mark Harbers op.

Erik Scherder, verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam, zegt in zijn brief dat bij vertrek naar Armenië de twee asielkinderen blootgesteld worden 'aan een grote mate van onzekerheid, terwijl hun geestelijke conditie geen enkele onzekerheid meer kan verdragen'.

Hij heeft zijn brief zojuist aan alle Tweede Kamerleden gestuurd.

'Onmogelijke opgave'

Het wordt volgens de hoogleraar voor Lili en Howick een 'onmogelijke opgave om zich in hun huidige gezondheidstoestand aan te passen aan de nieuwe omgeving'. Zijn bevindingen zouden aanleiding moeten zijn voor de staatssecretaris om de zaak te heroverwegen. Of in ieder geval nader onderzoek te doen. 

Zoals het er nu naar uitziet, worden Howick en Lili zaterdag het land uitgezet naar Armenië, waar hun moeder Armina al een jaar woont. Staatssecretaris Mark Harbers liet vorige week nog weten dat het niet voor de hand ligt dat de kinderen hier mogen blijven. De Raad van State, de hoogste rechter van ons land, stelde vast dat uitzetting niet tegen de regels is. Vandaag was Harbers niet bereikbaar voor commentaar.

Oppositie voert druk op

Onderwijl voeren de oppositiepartijen de druk op de staatssecretaris op. De fracties van SP, PvdA en GroenLinks vragen Harbers om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Met dat middel kan hij op persoonlijke titel alsnog een verblijfsvergunning verlenen. "Harbers kan hiermee de held van Nederland worden", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Dat moet hij ook doen. Omdat dit een unieke situatie is."

Van Dijk vervolgt: "Wij vinden niet dat de staatssecretaris zich moet verschuilen achter bureaucratische onzin. Door dit unieke geval toe te laten, betekent niet dat hij andere zaken ook toe moet laten." Morgen, tijdens het Vragenuurtje, zal de SP de staatssecretaris vragen 'de held van Nederland te worden' en de kinderen hier te laten blijven.

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik: "Ik ga er vanuit dat de komende dagen achter de schermen met de staatssecretaris wordt gesproken. We moeten voorkomen dat het verder escaleert." GroenLinks wil, als het nodig is, een debat voeren over de zaak. "Als voor een politieke oplossing een debat nodig is, dan moeten we dat voeren. We kijken op dit moment van uur tot uur wat de beste aanpak is."

Zo ziet de tijdelijke opvang er in Armenië waarschijnlijk uit:

Verslaggever Floor Bremer ging kijken bij de mogelijke opvanglocatie van de kinderen. 

'Mengen ons niet in deze zaak'

Coalitiepartij CDA ziet dat anders. "Dit gaat om een individuele kwestie. Daar willen we ons niet in mengen", zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "We krijgen maar een deel van het verhaal mee. We kennen niet alle feiten. We staan achter onze staatssecretaris. Hij heeft zijn beoordeling gemaakt."

D66 wil zich ook niet uitlaten over de zaak omdat het om een individuele casus gaat. "De zaak is verdrietig en wordt steeds verdrietiger. We moeten echt gaan nadenken hoe we procedures korter kunnen krijgen", zegt Maarten Groothuizen. 

Ook de VVD staat achter zijn staatssecretaris. ChristenUnie zegt met 'de zaak bezig te zijn'. Joël Voordewind wil verder niet zeggen hoe en wat. "In het belang van de kinderen kan ik er niets over zeggen."

De zaak Armina


Miniatuurvoorbeeld

  • Armina en haar kinderen kwamen in 2008 naar Nederland. Ze hoorde al snel dat ze geen kans maakte op asiel.
  • Moeder Armina had toen het recht om dat aan te vechten en deed dat zeker 7 keer. Met als gevolg dat haar kinderen in Nederland opgroeiden.
  • Toen het gezin uiteindelijk zou worden uitgezet, liet ze haar kinderen in Nederland onderduiken en werd ze in haar eentje uitgezet naar Armenië. Dat is nu een jaar geleden.
  • De kinderen probeerden nog een beroep te doen op het kinderpardon. Maar ook dat werd afgewezen, omdat het gezin onvoldoende had meegewerkt aan de procedures. 
  • Nu anderhalve week geleden besluit ook de hoogste bestuursrechter van Nederland - de Raad van State - dat de kinderen kunnen worden uitgezet. 
  • Er zijn nu nieuwe regels waarmee asielprocedures sneller zouden moeten gaan. Binnen 8 dagen wordt bepaald of iemand gevaar loopt in zijn eigen land en dus kans maakt op asiel.
  • Zo ja, dan moet nu binnen een half jaar duidelijk zijn of je een verblijfsvergunning krijgt.  

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Hoofd Armeense immigratiedienst: 'We staan klaar om Howick en Lili op te vangen.'

 

 

RTL Nieuws
`