Politiek

Hoofd Armeense immigratiedienst: 'We staan klaar om Howick en Lili op te vangen'

03 september 2018 13:14 Aangepast: 03 september 2018 19:25
Armen Ghazaryan

De Armeense immigratiedienst is voorbereid op de komst van Lili en Howick. "We staan klaar om ze elk moment op te vangen, maar tot nu toe weigert moeder Armina al onze hulp", zegt Armen Ghazaryan, hoofd van de Migration Service, tegen RTL Nieuws.

RTL Nieuws bezocht de Vreemdelingen- en Immigratiedienst in de Armeense hoofdstad Jerevan. "Als ik me niet vergis komen ze op 8 september hierheen", zegt Ghazaryan, hoofd van de dienst die verantwoordelijk is voor de opvang van kinderen en moeder Armina.  

'Moeder komt niet opdagen'

Moeder Armina woont nu een jaar in Armenië. Ze werd zonder Howick en Lili uitgezet omdat ze haar kinderen liet onderduiken in Nederland. Ze kan vanwege psyschische problemen en trauma's niet voor haar kinderen zorgen, zegt ze, maar heeft nog wel het ouderlijk gezag. 

Volgens Ghazaryan is er allerlei hulp geboden aan moeder Armina. "We stonden klaar om haar te helpen met een re-integratieprogramma. Maar ze kwam niet opdagen en weigert al onze hulp."

Het is niet de bedoeling om de moeder een nieuw huis te geven. Ze woont nu in een klein flatje, zonder warm water en verwarming. "We geven geen huizen. Dat is niet hoe het programma werkt. Je geeft haar een hengel zodat ze kan vissen. Dat is het idee."

Herenigd worden

Volgens Ghazaryan is het belangrijkste dat moeder en kinderen met elkaar herenigd worden. "We moeten ons aan de wet houden. Volgens de wet hebben moeder en kinderen niet het recht om in Nederland te blijven. Het beste is om de moeder te herenigen met de kinderen."

Het is de bedoeling dat de kinderen uiterlijk voor zaterdag worden uitgezet naar Armenië. Ze komen dan waarschijnlijk in een tijdelijke opvang terecht die gespecialiseerd is in kindertrauma's. RTL Nieuws bezocht die opvang en sprak met hulpverleners.  

Zo ziet de opvang eruit:

Verslaggever Floor Bremer ging kijken bij de mogelijke opvanglocatie van de kinderen. 
RTL Nieuws
`