Politiek

Mysterie rondom asielkinderen Howick en Lili: waar zijn ze?

03 september 2018 17:25 Aangepast: 03 september 2018 18:53
Beeld © ANP

Het is onduidelijk waar asielkinderen Howick en Lili momenteel zijn. Moeder Armina liet vanochtend via het AD weten dat ze zijn ondergedoken om terugkeer naar hun thuisland Armenië te voorkomen. Advocaten willen niets zeggen over hun verblijfplaats, maar volgens bronnen rondom de kinderen zijn ze van de radar verdwenen. "Niemand weet waar ze zijn".

In een brief aan het AD schreef de moeder van Howick en Lili dat haar kinderen 'op een veilige plek zijn ondergebracht' waar ze met andere kinderen spelen. De autoriteiten zouden niet weten waar de broer en zus zich op dit moment bevinden.  

Flip Schüller, de advocaat van Howick (13) en Lili (12), wil geen mededelingen doen over de verblijfplaats van de kinderen. Ook Patricia Scholtes, advocaat van de Armeense moeder, doet geen mededelingen. Mensen die Howick en Lili in Nederland bijstaan, laten weten dat de kinderen van de radar zijn en dat niemand weet waar ze zijn. Er zijn grote zorgen over hun toestand. Voogdijinstelling Nidos is niet bereikbaar voor commentaar. 

Uitgezet

Het ziet er naar uit dat de twee asielkinderen zaterdag worden uitgezet. VVD-Staatssecretaris Mark Harbers kan nog gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid zodat de kinderen hier alsnog mogen blijven, maar volgens bronnen is hij niet van plan dat te doen.

Moeder Armina (37) werd vorig jaar in haar eentje al uitgezet naar Armenië, omdat ze haar kinderen toen liet onderduiken ergens in Nederland. Howick en Lili verblijven al een jaar bij een pleeggezin ergens in Midden-Nederland. Als ze naar tien jaar moeten terugkeren naar hun geboorteland Armenië komen ze waarschijnlijk in een tijdelijke opvang terecht dat gespecialiseerd is in kindertrauma's. RTL Nieuws bezocht  gisteren die opvang in de Armeense hoofdstad en sprak met hulpverleners.  

Zo ziet het eruit:

Verslaggever Floor Bremer ging kijken bij de mogelijke opvanglocatie van de kinderen. 

Vorige week schreven broer en zus een emotionele brief aan premier Mark Rutte, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers en de koning en koningin, waarin ze smeken om hen niet naar een weeshuis te sturen. Ook schreven zij ‘doodsbang te zijn’.

Meer op rtlnieuws.nl:
Prinses Laurentien hoopt op oplossing Howick en Lili

Kinderen zijn ondergedoken, zegt moeder Armina
 

 

`