Ga naar de inhoud
Politiek

Hier komen Howick en Lili waarschijnlijk terecht: 'Geen vervallen bende'

De opvang in de Armeense hoofdstad Jerevan waar de kinderen Howick en Lili waarschijnlijk opgevangen gaan worden.

Waar komen asielkinderen Howick en Lili terecht als zij worden uitgezet naar Armenië? RTL Nieuws reisde af naar de Armeense hoofdstad Jerevan. "Er staat hier een heel team klaar voor de kinderen. Hulpverleners zijn gespecialiseerd in kindertrauma's."

Na tien jaar in Nederland te hebben gewoond, lijkt het er op dat asielkinderen Howick (13) en Lili (12) uiterlijk zaterdag 8 september op het vliegtuig worden gezet naar Armenië waar hun moeder Armina al een jaar woont.

De tieners worden tijdens hun vlucht begeleid door vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid. De Armeense politie vangt ze op als ze zijn geland.  

Zo ziet het eruit:

Verslaggever Floor Bremer ging kijken bij de mogelijke opvanglocatie van de kinderen. 

'We staan klaar voor de kinderen'

RTL Nieuws is naar Jerevan afgereisd om met eigen ogen te zien wat de kinderen te wachten staat in het land dat zij niet kennen en waar ze de taal niet spreken.  De Armeense hulporganisatie FAR zal waarschijnlijk de eerste opvang van de kinderen op zich nemen. Die organisatie staat in nauw contact met voogdij-instelling Nidos uit Utrecht.

Moeder Armina (36), die vanwege psychische problemen en trauma's zegt niet voor Howick en Lili te kunnen zorgen, moet daar dan wel toestemming voor geven. Ze heeft nog altijd het ouderlijke gezag. Als zij die toestemming niet geeft, kunnen de Armeense instanties niets voor de kinderen doen. Armina zou de kinderen ook nog op het vliegveld kunnen afhalen en meenemen. Ook dan staan hulpverleners machteloos. 

Miniatuurvoorbeeld
De poort van de opvang in de Amreense stad Jerevan waar de kinderen waarschijnlijk hun eerste tijd zullen zitten.

'Poort met politiebewaking'

De verwachting is dat de kinderen in een opvang terechtkomen die  gespecialiseerd is in kindertrauma's. "Het is niet echt een weeshuis, maar een tijdelijke opvang waar veel kinderen wonen met allerlei soorten problemen", vertelt verslaggever Floor Bremer die de opvang bezocht. 

"Het centrum heeft een grote poort en wordt continu beveiligd door een agent. Het gebouw is opgedeeld in twee groepen; een jongere en een oudere groep. Jongens en meisjes slapen gescheiden van elkaar."

Bremer vervolgt: "Het gebouw waar Howick en Lili terechtkomen bestaat uit een lange gang met allerlei slaapkamers. Er is een huiskamer waar de kinderen kunnen computeren. Er staat in een therapie-kamer een Apple-computer. En er is een tv-kamer. Het gebouw ziet er schoon en netjes uit. Het is anders dan de maatstaven die wij gewend zijn, maar het is geen vervallen bende."

Kindertrauma's

Er wonen nu 23 kinderen. Er zijn nog enkele bedden vrij. Bremer: "De kinderen die hier wonen waren tijdens ons bezoek heel nieuwsgierig. Ze wilden van alles van ons weten. Ze hadden net een uitje gehad; een deel van de groep was op bezoek geweest bij de president. En een deel was naar een waterpark in de buurt geweest."

In het huis woont ook één jongen die een tijd in Nederland heeft gewoond. Verder praten alle kinderen Armeens. "Als je de kinderen vraagt, waarom ze hier zitten, zeggen ze omdat ze thuis problemen hebben. Ze willen verder niet vertellen wat precies."

De leiders van de opvang weten van de komst van Lili en Howick. "Ze vinden het een heftige zaak en een pijnlijk verhaal. Maar ze doen er alles aan om het beste te doen voor de kinderen."

Armeense media schreven ook meerdere keren over de moeder, die een jaar geleden al naar Armenië werd teruggestuurd. 

Miniatuurvoorbeeld
Kinderen in de keuken van de opvang van Far.

'Ellendige omstandigheden

Hoe lang de kinderen in deze opvang blijven, is onduidelijk. Het is bedoeld als een tijdelijke plek. "De kinderen zullen hier worden begeleid door psychologen en artsen. Ze zullen hier de Armeense taal leren. Ze spreken nu nog geen woord Armeens."

Wat er daarna met de kinderen gaat gebeuren, is ook onzeker. Alle opties staan open. Het kan zo zijn dat de kinderen naar de moeder gaan, maar de kinderen kunnen ook in een weeshuis terecht komen. Of in een pleeggezin. Horrorscenario's voor de kinderen. Howick en Lili smeekten vorige week nog in een handgeschreven brief aan de koning of ze alsjeblieft in Nederland mogen blijven. "Alstublieft, breng ons niet naar een weeshuis en breng onze moeder terug", vragen Lili en Howick in de brief. 

Miniatuurvoorbeeld
Moeder Armina woont in een flatje zonder verwarming en warm water.

'Niet goed voor hun ontwikkeling'

Moeder Armina woont in een buitenwijk in een éénkamerappartement met een eigen keukentje en sanitair, blijkt uit informatie van RTL Nieuws. Ze heeft geen warm water en geen verwarming. In de winter is het ijskoud. Moeder Armina heeft geen geld en geen inkomsten. 

Volgens een vertrouwelijk rapport van voogdij-instelling Nidos dat in handen is van RTL Nieuws (dit rapport was wel bekend bij rechters en betrokken organisaties), is terugkeer van de kinderen naar Armenië niet goed voor hun ontwikkeling. Er is geen goede huisvesting en het is niet duidelijk of de kinderen kunnen worden herenigd met hun moeder. Ook denkt de instantie dat de kinderen veel moeite zullen hebben met het opbouwen van sociale contacten omdat ze de taal en cultuur niet kennen.  

Premier Rutte zei vrijdag nog dat het voornemen is om de kinderen en moeder te herenigen in Armenië. 

Bron: RTL Nieuws / Agnes de Goede en Floor Bremer