Politiek

Hennis verruilt Kamer voor hoge VN-post in Irak

01 september 2018 05:36 Aangepast: 01 september 2018 06:34
Oud-minister Hennis krijgt een hoge functie bij de VN. Beeld © ANP

Voormalig minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert vertrekt uit de Tweede Kamer. Ze gaat leiding geven aan de missie van de Verenigde Naties in Irak.

Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. RTL Nieuws meldde in juni dat de oud-minister kandidaat was voor de hoge VN-functie

Vertrouweling van Rutte

Hennis geldt als een vertrouweling van premier Mark Rutte. Bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer stond ze op de tweede plaats van de VVD-lijst. Na de verkiezingen kwam haar naam al snel bovendrijven als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. 

Van die benoeming kwam het niet. Kort voor het derde kabinet-Rutte aantrad, nam Hennis als minister van Defensie de verantwoordelijkheid op zich voor een ongeval in Mali waarbij twee militairen omkwamen en een derde zwaargewond raakte. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) was eerder met een heel kritisch rapport gekomen over het ongeluk.

Burgemeesterschap

Na haar aftreden besloot ze wel in de Tweede Kamer te blijven zitten. Ze was met bijna 150.000 voorkeurstemmen gekozen. Daar hield de 45-jarige Hennis zich bezig met de Rijksbegroting en internationale financiën. Haar naam dook onlangs nog wel op in het rijtje mogelijke kandidaten voor het burgemeesterschap van Amsterdam.

De geboren Limburgse maakte carrière in Brussel en zat van 2004 tot 2010 in het Europees Parlement. Daarna haalde de VVD haar naar Den Haag. Twee jaar later volgde de beloning en werd ze de eerste vrouwelijke minister van Defensie.

VVD'ers verlaten Kamer

Het is de tweede prominente VVD'er die deze week bekend maakt de Kamer te verlaten. Donderdag liet buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke weten dat hij opstapt vanwege een 'ongelijkwaardige' relatie met een fractiemedewerker in 2013.

'Ik neem de verantwoordelijkheid ten volle'

In het najaar van 2017 trad minister Hennis af vanwege het ongeluk met een mortier in Mali, waarbij twee militairen omkwamen en een ander zwaargewond raakte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore