Politiek

Na weken onzekerheid: groot deel leerlingen VMBO Maastricht geslaagd

31 augustus 2018 16:16 Aangepast: 31 augustus 2018 17:10
Leerlingen van het VMBO-Maastricht afgelopen zomer. Beeld © ANP

Het was vandaag D-day voor 250 leerlingen van het VMBO Maastricht: hebben zij eindelijk hun diploma? Minister Arie Slob heeft zojuist bekendgemaakt dat 243 leerlingen zijn geslaagd. "Leerlingen kunnen ondanks alles heel trots zijn", zegt de minister.

​Eerder dit jaar kregen de 353 leerlingen van VMBO Maastricht te horen dat ze geen diploma zouden krijgen omdat de schoolexamens niet aan de regels voldeden. Dit in verband met onvolkomenheden bij het afnemen van eerdere toetsen en de administratie daarvan. Leerlingen moesten daardoor deze zomer bijlessen volgen, toetsen inhalen en herexamens doen.

Vmbo’ers Maastricht krijgen eindelijk uitslag: ‘Het was spanning tot de max’:

Voor ruim 200 leerlingen van het VMBO Maastricht is de dag des oordeels eindelijk aangebroken.

Diploma ophalen

Vandaag kregen 243 leerlingen bericht van de school dat ze hun diploma kunnen komen ophalen. In totaal hebben 250 leerlingen vorige week hersteltoetsen gemaakt. De leerlingen kunnen vanmiddag – als ze dat willen – meteen hun diploma ophalen. De school verwacht ook dat de meeste leerlingen dat zullen doen. Een klein deel van de leerlingen die al slaagden, deed dat ook.

De zeven leerlingen die gezakt zijn, kunnen in de herstvakantie herkansen.

Hoop

In totaal zijn nu van 353 eindexamenleerlingen van VMBO Maastricht 285 leerlingen geslaagd. Voor 48 vmbo'ers gloort nog hoop. Zij krijgen in oktober nog een mogelijkheid schoolexamens te herkansen.  

Van twintig leerlingen stond voor de zomer al vast dat zij er te slecht voor stonden: herkansingen boden voor hen geen soelaas meer.

 

Trots zijn

Volgens de minister is alles in het werk gesteld om te zorgen dat de leerlingen alsnog hun diploma konden halen, nadat ze gedupeerd waren geraakt door het handelen van de school. "Het papiertje dat deze leerlingen nu hebben bemachtigd, is en blijft waardevol", aldus Slob. "Leerlingen kunnen daar ondanks alles heel trots op zijn."

Slob wenst de leerlingen die hun diploma nog niet op zak hebben de komende periode veel succes bij het studeren. In oktober is er dus een volgende herkansingsmogelijkheid. "Ik hoop dat we uiteindelijk kunnen zeggen dat iedereen op een goede vervolgplek terecht is gekomen", zegt Slob.

In de Kamerbrief stelt de minister verder dat het belangrijk is om van de situatie bij VMBO Maastricht te leren. "We willen het risico op dit soort incidenten in de toekomst minimaliseren", aldus de minister. Hij kijkt daarom uit naar de uitkomsten van de ingestelde onderzoeken. De Onderwijsinspectie onderzoekt momenteel de examenproblemen en vroeg LVO het eigen handelen onder de loep te nemen.  Die resultaten worden in de loop van het najaar verwacht.

De vmbo'ers waren enorm teleurgesteld

Het inhalen van toetsen betekende voor sommige leerlingen dat ze hun vakantie misten.

Meer op rtlnieuws.nl
42 leerlingen VMBO Maastricht geslaagd: 'Eindelijk ben ik ervan af'

 

 

`