Politiek

Rutte over Howick en Lili: 'Ik snap de emotie, maar ons asielbeleid is fair'

31 augustus 2018 14:54 Aangepast: 31 augustus 2018 16:49
De Armeense kinderen Lili en Howick moeten uiterlijk 8 september weg uit Nederland. Beeld © RTL Nieuws

Premier Mark Rutte weet van de brief die asielkinderen Howick en Lili hebben geschreven, maar stelt dat het voornemen is en blijft om de kinderen terug te sturen naar Armenië. "We hebben een fair beleid."

Tieners Howick (13) en Lili (12) hebben in het AD een laatste smeekbede gedaan. In een handgeschreven brief vragen de asielkinderen, die sinds 2008 in Nederland wonen, aan staatssecretaris Harbers, premier Rutte en de koning en koningin of zij hen niet naar een weeshuis in Armenië willen sturen.

Premier Rutte laat tijdens zijn wekelijkse persconferentie weten dat het voornemen is om de kinderen met hun moeder Armina te verenigen. Zij werd vorig jaar al teruggestuurd naar Armenië. De kinderen doken onder en wonen sinds die tijd bij een Nederlands pleeggezin.

'Ik snap de emotie'

Premier Rutte zegt de emotie rond de zaak te snappen. "Asiel gaat over mensen. Iedereen voelt de emotie. Maar ik moet ook constateren dat de IND goede dingen heeft gedaan."

Rutte vervolgt: "Hoe gevoelig het beleid ook is, we hebben een fair beleid. Dat vraagt ons ook dat we streng zijn. We moeten in dit land de aantallen beheersbaar houden. Je moet daarvoor streng zijn. Mensen die niet onder de criteria vallen, kunnen hier niet blijven."

Herenigen met moeder

Volgens Rutte is het streven om de kinderen met hun moeder te herenigen. De Raad van State, de hoogste rechter van ons land, bepaalde vorige week dat de twee kinderen voor 8 september mogen worden uitgezet naar hun geboorteland Armenië.

Volgens bekenden van de moeder kan Armina niet voor de kinderen zorgen, omdat ze allerlei psychische klachten heeft. Ook heeft ze geen werk en woont ze in een te klein huis. Armina greep jarenlang alles aan om in Nederland te blijven. Ook al missen ze hun moeder heel erg, Lili en Howick zeggen dat ze niet terug willen naar Armenië. "We zijn al zeventien keer verhuisd, maar nu wonen we op een fijne plek", schrijven ze. 

'We worden gek van de onzekerheid'

Het interview dat RTL Nieuws had met Howick en Lili.

Meer op rtlnieuws.nl:
Lili en Howick smeken koning: 'Alstublieft breng ons niet naar een weeshuis'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore