Politiek

Akkoord bereikt over begroting en afschaffing dividendbelasting

30 augustus 2018 22:27 Aangepast: 30 augustus 2018 23:29
De coalitiepartijen zijn er uit. Beeld © ANP

De vier coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over de begroting voor volgend jaar. Dat betekent dat ze een dekking hebben gevonden voor de extra kosten die gepaard gaan met de afschaffing van de dividendbelasting.

Het kabinet moet nu definitief een besluit nemen over de begroting. "Dat is eigenlijk een formaliteit nu de partijen er zelf uit zijn", zegt politiek commentator Frits Wester. "Het was steeds de verwachting dat de partijen er uit zouden komen. Maar nu ze met vier partijen onderhandelen kost dat meer tijd."

Koopkracht op vooruit

De begroting voor volgend jaar wordt met Prinsjesdag, dit jaar op dinsdag 18 september, gepresenteerd. "Mensen gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit. En dat plaatje ziet er denk ik goed uit", zei D66-leider Alexander Pechtold.

Ook is afgesproken dat de dividendbelasting wordt afgeschaft. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens geworden over de financiering van de afschaffing van de dividendbelasting. Die omstreden maatregel kost ruim een half miljard euro meer dan gepland.

Lasten bedrijfsleven verhogen

Die extra kosten worden betaald door de lasten van het bedrijfsleven elders te verhogen. Of eerder aangekondigde belastingverlagingen, zoals de vennootschapschapsbelasting, langzamer te verlagen dan eerder werd aangekondigd.

"Het feit dat de coalitiepartijen er in geslaagd zijn om extra dekking te vinden voor de afschaffing van de dividendbelasting, is goed voor de eenheid in de coalitie. En vooral goed nieuws voor de VVD. Want deze maatregel was vooral een VVD-wens", stelt Frits Wester.

Hij besluit: "Maar het laat onverlet dat de regeringspartijen van deze omstreden maatregel, die door veel economen als volstrekt onnodig wordt gezien, nog veel last zullen blijven houden." 

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore