Politiek

Deelnemers Mohammed-cartoonwedstrijd balen: 'Stuur alle tekeningen maar naar mij'

30 augustus 2018 22:25 Aangepast: 31 augustus 2018 06:13

Geert Wilders heeft zijn Mohammed-cartoonwedstrijd afgeblazen en dat vinden deelnemers jammer. Zoals Kristof (46) uit Amsterdam, hij was druk bezig met zijn cartoon. "Ik vond de wedstrijd een goed idee. Zelfkritiek en zelfreflectie moeten juist kunnen. Het is niet gezond Mohammed zo op te hemelen."

De PVV-leider liet vanavond weten de wedstrijd niet meer te houden. "Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles", laat hij in een verklaring weten.

ZIE OOK: Wilders blaast cartoonwedstrijd af: 'Veiligheid van mensen gaat voor alles'

Of dat een eigen besluit is, of dat er druk op de PVV-leider is uitgeoefend, is onduidelijk. Wilders zelf is de hele avond niet bereikbaar voor commentaar.

'Goed idee'

De PVV-leider zei eerder al honderden inzendingen te hebben gekregen voor de wedstrijd op 10 november. Amsterdammer Kristof was druk bezig met zijn cartoon. "Ik was bezig om een cartoon te maken met een zwarte Barbamama en Mohamed. De profeet zou per ongeluk met haar in bed duiken omdat de dames  met boerka allemaal zo op elkaar lijken."

Kristof heeft wel een oplossing voor het afzeggen van de wedstrijd: "Laat iedereen de cartoons maar naar mij sturen."

'Zelfspot moet kunnen'

Waarom Kristof mee wilde doen aan de wedstrijd? "Ik vond het een goed idee met een goed motief. Zelfreflectie en zelfspot moeten juist kunnen", vindt de Amsterdammer. "Ik heb niets tegen religie. Ik geloof zelf ook in een God. Maar ik vind ook dat je daar vanwege de vrijheid van meningsuiting de draak mee moet kunnen steken. We doen vaak te gemakkelijk mee met de wensen van de islamistische wereld. Dat vind ik niet oké. Met deze wedstrijd wordt tegenwicht in de schaal gelegd. Dat vind ik goed."

Kristof is geen PVV'er. "Ik houd me niet bezig met de politiek. Ik kon alleen die cartoonwedstrijd wel waarderen. Zoiets moet kunnen."

Protesten in Pakistan om cartoonwedstrijd

Twee kleine extreem-islamitische partijen hebben in Pakistan protesten georganiseerd die gericht zijn tegen Nederland.

'Heel veel geld aan extra beveiliging'

Volgens Haagse bronnen zou de extra beveiliging vanwege de cartoonwedstrijd 1,5 miljoen euro per dag kosten. Niet alleen in Nederland, ook in het buitenland zou extra beveiliging nodig zijn. De aankondiging van de cartoonwedstrijd leidden in Pakistan tot felle protesten. Gisteren en vandaag gingen honderden mensen in verschillende Pakistaanse steden de straat op om te protesteren tegen de wedstrijd.

Dinsdag werd in Den Haag een Pakistaan (26) aangehouden omdat hij Wilders zou willen vermoorden.

Cartoonisten bedreigd

Cartoonist Tjeerd Royaards, maker van politieke spotprenten en hoofdredacteur van The Cartoon Movement, laat aan RTL Nieuws weten tientallen bedreigingen te hebben gekregen. Hij kende niemand die mee gaat doen aan de wedstrijd en vertegenwoordigt met zijn internationale platform honderden politieke cartoonisten. Royaards: "De bedreigingen luiden: 'Als jullie meedoen, dan vermoord ik jullie'. Ze kwamen vooral via onze Facebookpagina binnen." Veel dreigementen kwam uit het buitenland, vertelt hij. "Met name uit Pakistan."

Dat de cartoonwedstrijd om Mohammed af te beelden bij moslims de woede op de hals haalt, snapt arabist Jan Jaap de Ruiter van de Universiteit Tilburg wel. "Moslims zien de islam als de laatste geopenbaarde religie. De islamitische wereld is 150 jaar onderworpen geweest aan het Westen. Die bezetting heeft een zware stempel gedrukt. Aanvallen als deze liggen dus heel erg gevoelig." Bovendien is het verboden om profeet Mohammed af te beelden. 

Rutte: 'Provoceren'

Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt niets te maken te hebben met de cartoonwedstrijd. Premier Mark Rutte zei eerder niet enthousiast te zijn over de wedstrijd en denkt dat Wilders met de wedstrijd wil provoceren. "Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen."

Meer op rtlnieuws.nl
Wilders blaast cartoonwedstrijd af: 'Veiligheid van mensen gaat voor alles'

`