Politiek

Wilders blaast cartoonwedstrijd af: 'Veiligheid van mensen gaat voor alles'

30 augustus 2018 20:26 Aangepast: 30 augustus 2018 21:12
Geert Wilders Beeld © ANP

De cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed gaat niet door. PVV-leider Geert Wilders heeft de wedstrijd afgelast.

"Om het risico op slachtoffers van islamitisch geweld te vermijden, heb ik besloten de cartoonwedstrijd niet door te laten gaan. Veiligheid van mensen gaat voor alles", laat hij in een verklaring weten.

Wilders maakte op 17 mei van dit jaar bekend dat hij een Mohammed-cartoonwedstrijd wilde organiseren in het gebouw van de Tweede Kamer. De hoofdprijs zette hij op 5000 euro, geld van een gulle gever die anoniem wilde blijven.

Risico's

Wilders erkende toen dat het evenement risico's met zich mee kon brengen. "Natuurlijk moet het wel veilig zijn. Maar het Kamergebouw ís veilig. Het grootste gevaar is als we het vrije woord gaan beperken", zei hij in mei tegen de Telegraaf.

ZIE OOK: Een cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed, waarom ligt dat zo gevoelig?

De cartoonwedstrijd, die in november gehouden moest worden, leidden in Pakistan tot felle protesten. Gisteren en vandaag gingen honderden in verschillende Pakistaanse steden de straat op om te protesteren tegen de wedstrijd.

Dinsdag werd in Den Haag een Pakistaan (26) aangehouden omdat hij Wilders zou willen vermoorden.

'Er staat een prijs op mijn hoofd'

Nu schrijft Wilders: "De dreigementen naar aanleiding van de cartoonwedstrijd lopen de spuigaten uit. Er staat een prijs op mijn hoofd, een hoge Pakistaanse geestelijke heeft - zo vertelde de NCTb me recent - een fatwa tegen me uitgesproken en er is iemand gearresteerd die claimde me te willen vermoorden en dat is slechts een sectie van alle dreigementen. Ik ben mijn vrijheid al kwijt en zal die waarschijnlijk nooit meer terugkrijgen. Dat is onverkropbaar maar ik zal mijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om staken en voor geen dreigement buigen."

"Indien onschuldige mensen worden vermoord dan zijn zij en niemand anders daarvoor verantwoordelijk. Maar ik wil niet dat die moslims de cartoonwedstrijd als excuus gaan gebruiken voor islamitisch geweld. Onschuldige mensen mogen nooit het slachtoffer worden van islamitische terreur. Mijn punt over het gewelddadige en intolerante karakter van de islam is hiermee nu opnieuw aangetoond."

Rutte: 'Ik zou het niet doen'

Het kabinet heeft steeds duidelijk gemaakt niets te maken te hebben met de cartoonwedstrijd. Premier Mark Rutte zei eerder er niet enthousiast over te zijn. "Feit is dat ik het niet zou doen, zo’n wedstrijd. Maar hij mag het doen’’, zei Rutte vorige week.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore